Terveyskeskus eristi flunssaoireisten vastaanoton tartuntojen välttämiseksi

0
Koronavirusta ei enää testata aktiivisesti potilailla, joiden vointi tai taustatiedot eivät sitä edellytä. (arkistokuva)

Paimion-Sauvon terveyskeskus ohjeisti maanantaina alueen asukkaita, miten alueella toimitaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Terveyskeskuksen suosituksessa korostetaan ettei ole aihetta paniikkiin tai pelkoon, mutta tartuntojen välttämiseksi kaikkien on syytä välttää ylimääräisiä ihmiskontakteja.

Kuumeiset ja ylähengitystieinfektio-oireiset hoidetaan nyt pääterveysasemalla erillään muista potilaista. Potilaiden vastaanotto on siirretty terveyskeskuksen alakertaan, jonne sisäänkäynti on alapihan kautta. Myös sauvolaiset hengitystieoireiset hoidetaan nyt Paimiossa. Sisäänkäynti tiloihin on merkitty kyltillä flunssaoireiset.

Ennen vastaanotolle tuloa on soitettava aina ensin terveyskeskukseen (02 4746202). Henkilökunta suojautuu infektio-oireisia tutkiessaan suojavarusteilla, koska henkilökunnan työkykykyisyyttä on myös vaalittava.

Jos flunssaoireet ovat lieviä ja yleisvointi hyvä, on suositeltavaa pysyä kotona, olla poissa töistä ja välttää ihmiskontakteja. Turhilla yhteydenotoilla ei pidä rasittaa terveydenhuoltoa.

Koronaa ei testata kaikilta

Koronavirusta ei testata hyväkuntoisilta potilailta. Näytteiden ottaminen painottuu sairaalahoitoa vaativiin potilaisiin, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökuntaan ja harkitusti riskiryhmään kuuluviin.

Näytteenoton tarpeellisuus arvoidaan, kun otat yhteyttä puhelimitse terveyskeskukseen. Kriteereissä on mm. perussairaus, ikä ja matkustaminen ulkomailla viimeisen viikon aikana.

Jos henkilö itse epäilee koronavirustartuntaa tai influenssaa, hänen tulee pysyä kotona vähintään viikon ajan oireiden alkamisesta. Jos oireet jatkuvat pidempään, tulee kotona pysyä oireiden ajan ja niiden loputtua vielä yhden oireettoman päivän.

Myöskään kiirettömälle vastaanotolle tai muille terveyskeskuksen vastaanotoille, kuten neuvolaan tai hammaslääkäriin ei pidä lähteä flunssaisena. Terveyskeskus informoi myöhemmin, mikäli kiireettömiä vastaanottoja siirretään tilanteen niin vaatiessa. Pitkäaikaissairauden seurantakäynnin siirtäminen ei ole vaarallista, jos yleiskunto on hyvä ja hoitotasapaino kohtuullinen. Muussa tapauksessa voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen (02 4746202), tai virka-ajan ulkopuolella TYKSin yhteispäivystykseen (02 3138800).

Ajantasaisia ohjeita kannattaa seurata internet-sivuilta thl.fi, paimionsauvonterveyskeskus.fi

Kaarinassa aukesi iltavastaanotto

Kaarinan terveyskeskuksessa on aloitettu myös päivystysiltavastaanotto Tyksin päivystyksen ruuhkan purkamiseksi. Se on avoinna toistaiseksi maanantaista torstaihin kello 20 saakka. Viikonlopulla vastaanotto on kello 10-14.

Vastaanotolle pitää aina ensin soittaa numeroon 02 588 2600.

Neuvolatoiminnassa vain raskaana olevat ja alle puolivuotiaat lapset tarkastetaan, muut ikäkausitarkastukset siirretään myöhempään ajankohtaan. Jo varattuja kiireettömiä aikoja ei vastaanotoilla ole toistaiseksi peruttu.

Kaarinan terveyskeskussairaalan vuodeosastoilla vierailuja on jo rajoitettu. Kaarinassa on myös kehotettu välttämään vierailuja ikääntyneiden hoivakodeissa. Vierailujen sijaan suositetaan läheisille puhelinsoittoja. Tarvittaessa asiassa voi olla yhteydessä jokaisen asumispalveluyksikön johtajaan.