Toivontuvassa päivät kuluvat nopeasti

0
Sanna-Kaisa Saarinen ja Katja Joutsia opastivat pompom-pallojen teossa.

Paimion kuntouttava päivätoiminta on päässyt palaamaan takaisin juurilleen Paltantie 5:ssä sijaitsevaan kiinteistöön viime elokuussa. Entisenä Tikkalana tunnettu, nykyinen Toivontupa sai nimensä talon rakentaneen Toivo-nimisen miehen mukaan nimikilpailun kautta.

Kuntouttava päivätoiminta aloitti toimintansa Tikkalassa vuonna 1997, mutta joutui kahdeksaksi vuodeksi evakkoon.

– Vuonna 2010 Paimion lapsilukumäärä kasvoi ja sen seurauksena Ryhmis Tikankolo siirtyi tiloihimme. Olimme suruissamme muutosta ja kokoonnuimme sittemmin Paltanpuiston asunnossa, Ehtookonnun rivitalossa ja lopulta Ehtookonnun kerhotilassa, hoitaja Katja Joutsia kertoo.

Viihtyisä talo puutarhallaPaluu takaisin alkuperäiseen toimipaikkaan oli mieluisaa. Toivontupa on hyvin kodinomainen ja mukavasti sisustettu kierrätyshuonekaluilla. Sen olohuoneessa tehtiin torstai-iltapäivänä eri värisistä servieteistä koristeellisia pompom-palloja hoitaja Sanna-Kaisa Saarisen johdolla. Talon toisessa päässä hoitaja Katja Joutsia näyttää, miten samettiruusun siemeniä istutetaan.

Ohjaajat suunnittelevat toiminnan asiakkaiden toiveiden, tarpeiden sekä voimavarojen mukaan.

– Aamulla asiakkaat saapuvat kello 8.30 aikaan. Juomme kahvit ja luemme lehdet. Sen jälkeen luvassa on jumppaa, kuten esimerkiksi tuolijumppaa. Sen jälkeen alkaa ohjattu toiminta, Joutsia kertoo.

Ohjattu toiminta on asiakaslähtöistä. Sitä voivat olla esimerkiksi kotiseuturetket omia vanhoja taloja katsellen, pääsiäispullapussin osto ja kahvilla käynti Tannisilla tai retki lähiympäristöön. Suosittuja aktiviteetteja ovat myös musabingo ja musiikkihetket, joita vapaaehtoiset järjestävät.

– Lisäksi meillä on viikko-ohjelmaa Paltanpuistossa, johon kuuluu fysioterapiaa ja laulua.

Kello 11 aikaan luvassa on Paltanpadasta tuleva lounas, jonka asiakkaat saavat itse annostella. Hoitajat kannustavat kunnon annoskokoon. Ruoan jälkeen iltapäivällä ulkoillaan.

Kahdeksan vuoden jälkeen kevään koittaessa on ilo päästä puuhastelemaan Toivontuvan puutarhassa. Tarkoitus olisi päästä istuttamaan tänään kylvetyt samettiruusut ja tarkastelemaan raparperien ja marjapusikoiden kunto. Talon terassi odottaa myöskin kevättä ja tulevia terassikahveja.

Muistisairaat suurin asiakasryhmäKuntouttava päivätoiminta on tarkoitettu ikääntyneille, omassa kodissaan asuville paimiolaisille, joiden toimintakyky on alentunut. Tavoitteena on tukea kotona asumista ja ennaltaehkäistä ympärivuorokautiseen hoitoon siirtymistä. Omaishoitajille kuntouttava päivätoiminta puolestaan tarjoaa mahdollisuuden vapaa-aikaan ja lepoon.

Toivontuvassa kokoontuu joka päivä eri ryhmä.

– Meillä käy eläkeläisiä, joilla ei ole voimavaroja esimerkiksi itsenäiseen toimintaan eläkejärjestöjen parissa. Suurin asiakasryhmä ovat kuitenkin muistisairaat, Katja Joutsia selvittää.

Toivontuvan päivät kuluvat hoitajien ja asukkaiden mukaan hujauksessa. Jotkut käyvät Toivontuvassa kolmekin kertaa viikossa. Asiakkaiden tilannetta tarkkaillaan, eikä ole tavatonta, että asiakas vaihtaa hoitajien suosituksesta itselle sopivampaan ryhmään oman tilanteen muuttuessa.