KOLUMNI Vapaa-ajan paratiisia rakentamassa

0

Vaikka talvea ei ollutkaan ja kevätkin näyttää menevän poikkeustilassa, niin kesä tulee silti! Kesällä tulevat myös vapaa-ajan asukkaat Sauvoon. Meidän väkilukumme tuplaantuu ja enemmänkin, kun on paras lomailukausi.

Pikkupoikana viihdyttävä leikki oli istua perjantai-iltapäivänä kotikalliolla ja kilpailla kaverin kanssa siitä, minkävärisiä autoja ajaa Kemiöön päin. Asuin Ristniemessä, joka on kirkonkylästä Kemiöön päin. Jos valitsi punaisen, sinisen tai valkoisen, niin yleensä voitti kisan. Letka oli pitkä ja perjantaisin autoja oli ruuhkaksi asti. Paras kesä- ja viikonloppukaverini oli turkulainen poika, joka tuli lähinaapuriin mummolaan melkein joka viikonloppu. Myös toinen lapsiperhe tuli lähistölle pieneen metsämökkiinsä ja kun sähköjä ei kaikissa mökeissä ollut, niin maidot säilytettiin maakuopassa. Se oli jännittävää lapsesta. Tien toiselle puolelle torppaan tuli pariskunta Kakskerrasta ja he rakensivatkin sitten talon ja muuttivat vakituisiksi asukkaiksi Sauvoon. Samoin teki toinenkin turkulaisperhe, jonka torppa sijaitsi vajaan kilometrin päässä. Vapaa-ajanasukkaat toivat paljon meininkiä ja iloa ja syntyi elämänmittaisia ystävyyksiä. Varmasti monilla sauvolaisilla on vastaavia kokemuksia vuosikymmenten varrelta. Minun asuinkylälläni ei ollut merta, mökit olivat kuivanmaanmökkejä, mutta ranta-alueilla sitten vasta toimintaa olikin. Sauvossa kun on yli 100 km merenrantaa ja se on melkeinpä kauttaaltaan rakennettu. Vapaa-ajanasuntoja Sauvossa on yli 1000, melkein yhtä paljon kuin vakituisia asuntoja.

Tulin viime vuonna valittua kunnanhallituksen alaisen Mökkiläistoimikunnan puheenjohtajaksi. Mökkiläistoimikunta on toiminut jo vuosia ja sen tavoitteena on edistää vuorovaikutusta kunnan ja vapaa-ajanasukkaiden välillä. Kesäisin järjestetään erillinen mökkiläistapaaminen. Tänä vuonna se on Timperin raudan pihassa Helatorstaina 21.5. Mökkiläismarkkinoiden merkeissä. Toivottavasti jo silloin kansa saa kokoontua vapaasti.

Meillä on ollut mukava meininki toimikunnassa ja tämän kevään ja kesän tavoite on kerätä Sauvossa vapaa-aikaansa viettäviltä tietoa, mitä he vapaa-ajanvietosta Sauvossa ajattelevat? Haluaisimme myös saada tietoa, että ketä täällä lomailee ja minkälaista tietoa sinä kunnasta haluaisit lisää? Haluamme alkaa tiedottaa säännöllisesti asioista, jotka vapaa-ajanviettäjää kiinnostavat. Mutta kerro sinä ensi, kuka olet, mitä ajattelet ja minkälaista tietoa tarvitset kunnasta ja yritysten palveluista, niin me yritämme tietoa tarjota. Teimme kyselyn ja se on auki koko kesän aina elokuun loppuun asti. Vastaa kuvassa olevalla koodilla tai https://www.sauvo.fi/fi/palvelut/vapaa-ajanasukkaat/ sivustolla, josta löytyy linkki kyselyyn. Arvomme kaikkien vastaajien kesken paikallisten tuottajien herkkukorin (arvo 80 €). Syksyllä tiedämme vapaa-ajanasukkaiden ajatuksista lisää ja lähdemme ideoimaan, miten tehtäisi Sauvosta entistä viihtyisämpi vapaa-ajan paratiisi.

Perttu Laaksonen

Kirjoittaja on Sauvon mökkiläistoimikunnan puheenjohtaja.