Varaudutaan vanhusväen auttamiseen

0

PAIMIO
Poikkeuslain mukaisesti ympärivuorokautisen hoidon osalta hoitolaitoksissa on ovet säpissä. Ikääntyneen omaisen luokse pääsevät vieraat vain sovitusti. Monet ikääntyneiden päiviä värittäneet kaupungin toiminnat ovat toistaiseksi tauolla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Eeva-Sirkku Pöyhönen vahvistaa terveydenhuollosta kuuluvan viestin, että tilanne koronaviruksen leviämisen osalta on toistaiseksi rauhallinen ja sosiaalityössäkin käynnissä ovat tällä hetkellä toimintavalmiutta varmistavat toimet.

– Kotihoidossa pystymme vielä toimimaan suhteellisen normaalisti, mutta käyntimuutoksia on tehty tarvearvioinnin mukaan. Esimerkiksi lääkejaossa on saatettu jakaa kahden viikon lääkkeet viikon sijasta. Käyntejä on myös yhdistelty.

Ateriapalveluja kotihoidon asiakkailla on jonkin verran lisätty. Koska poikkeustilanteessa yli 70- vuotiaiden suositellaan pysyvän kotosalla ja karttamaan kontakteja muihin ihmisiin, myös henkilöt, jotka eivät vielä ole olleet palvelujen piirissä, voivat kaivata apua ruokahuollon tai kauppa-asioinnin kanssa. Tätä varten Paimion kaupunki on avannut neuvontapuhelimen, joka palvelee 70 + ikäisiä. Numerossa 02-474 5499 vastataan arkipäivisin klo 8 – 15 välillä ja välitetään tietoa asiointipalveluista.

Pöyhönen kertoo myös, että sosiaalitoimessa on etukäteen varmisteltu resurssien riittävyyttä tilanteen edetessä. Palaverit ovat täyttäneet työpäivät.

– Valitettavasti osin valtiovallan ohjeistuskin on ollut ristiriitaista ja tietoa on tullut vähittäin. Aika monta ”kriisipalaveria” on pidetty, hän tunnustaa.

Keskiviikkona perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi, että kunnat ja terveydenhuollon palveluntuottajat tulevat saamaan lisäohjeistusta koronavirustilanteesta perjantaina.