PÄÄKIRJOITUS Kurkistus kääntöpuolelle

0

Paimion tilinpäätös on valmistunut. Tilikauden alijäämä on 1,62 miljoonaa euroa. Heikennystä edellisvuoteen on 0,3 miljoonaa euroa.

Ei mikään mukava uutinen, mutta ei niin ikäväkään, että siitä kannattaisi ottaa ylimääräistä stressiä. Tänä keväänä päällimmäisenä huolenaiheena eivät ole kuntien eivätkä edes yritysten talousvaikeudet, vaan riskiryhmiin kuuluvien kansalaisten elämä ja terveys.

Paimion kaupunginjohtaja Jari Jussinmäki on luonut katsauksen Paimion kaupungin taloudelliseen tilaan – kaunistelematta ja tosiasiat tunnustaen.

Kokonaisuudessaan kaupunginjohtajan katsaus ei kuitenkaan ole synkkä.

Jussinmäki näkee, että viime vuonna kaupungissa oli monenlaista ”hyvää pöhinää”. Torikeskus uudistui, ja samalla pitkään suunniteltu Apilatien parantaminen toteutui.

Yritysten tilauskanta oli aikaisempaan nähden poikkeuksellisen hyvä, ja kuntalaisilla riitti työtä. Paimion työttömyysaste oli koko maakunnan alhaisimpia pysyen neljän prosentin paikkeilla.

Paimion Palvelukeskussäätiön rakennuttama seniorikerrostalo B valmistui. Seuraavaksi senioriasuntojen rakentaminen siirtyy Ehtookonnun rivitaloalueelle, missä vanhentuneet rivitaloasunnot korvataan uusilla palveluasunnoilla.

Vistan koulukeskuksen yhtenäiskoulua peruskorjattiin 3,4 miljoonalla eurolla. Tapiolan päiväkotia laajennettiin 1,4 miljoonalla.

Vuonna 2019 valmistui myös paljon myönteistä huomiota saanut Vähäjoen ulkoilureitti.

Rahaa paloi enemmän kuin arvioitiin, mutta joskus on hyvä katsoa myös numeroiden kääntöpuolelle.

Paimion Parhaat 2019 Gaala – paikallisten urheilijoiden palkitsemistilaisuus – järjestettiin Paimiossa muutama viikko sitten. Yli kahden tunnin mittaisessa gaalassa jaettiin palkintoja ja huomionosoituksia kahmalokaupalla.

Jokainen oli varmasti palkintonsa ansainnut, mutta jäikö joku kenties ilman.

Paimion Kiekkoseuran nimeä ei mainittu tilaisuudessa kertaakaan, vaikka uusi seura on noussut kahdessa kaudessa nelosdivisioonasta kakkosdivisioonaan. Tosin gaalassa oli kyse vuoden 2019 saavutuksista, eikä vielä gaala-iltana ollut varmuutta siitä, toteutuuko PKS:n toinen peräkkäinen sarjanousu vai ei.

Kiekkoseurassa asiasta tuskin on harmistuttu. Sataprosenttisesti onnistunut kausi – kruununa sarjanousu – riittänee palkinnoksi nuorelle, sitoutuneelle joukkueelle.

Paimiolaisten kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomessa ei liene toista 10 000 asukkaan kaupunkia, jossa pelataan jääkiekon paikallisderbyjä II-divisioonatasolla.

Perttu Hemminki