PÄÄKIRJOITUS Perusruoka on pop

0

Kävin nappaamassa kuvia Paimion lukiolta, jossa maanantaina iltapäivällä jaettiin koteihin koulukeittiössä tehdyt kahden seuraavan päivän kouluruoat. Siellä oli jonossa joukko vanhempia, jotka kukin saivat mukaansa ruokaa etäopetuksessa oleville lapsilleen.

Hakijat vaikuttivat tyytyväisiltä, eikä ihme. Erityisesti useamman koululaisen perheessä arkea helpottaa varmasti, kun ruoka on ”pöydässä” nopeasti. Tottakai kyse on myös siitä, että mahdollisuus noutaa kouluruoka-annoksia keventää myös kotoilun kasvattamaa kauppalaskua. Tämä on tärkeä juttu.

Joku sanoi sen jo ääneen, että tässä kouluruoka-asiassa on myös valoisa puoli. Maksuton kouluruokailu on arvokas etu, jonka merkityksellisyys on tupannut jäädä sen varjoon, että naristaan puuropäivistä tai siitä, ettei ruoka ole juuri oman maun mukaista. Nyt kouluruoan arvo ja merkitys tulee näkyväksi ja toivottavasti sen arvostus nousee pysyvästi.

Ruokaan liittyen pari muutakin havaintoa viikkojen varrelta. Kotimaisten raaka-aineiden merkitys on noussut ja suoramyyntitori Rekon suosio kasvaa kohisten. Ihmiset ovat yhä kekseliäämpiä kokkeja ja jakavat, kuten viime lehdestä voitiin lukea, jopa vinkkejä arkiruokailuihin tai vaikkapa leivontaan. Kotoilun valoisia puolia on myös se, että tämä muutos näkyy sosiaalisessa mediassa siten, että kun aiemmin postailtiin hienoja ravintola-annoksia ja hivenen ehkä brassailtiinkin ruualla, nyt nostavat päätään helpot ja edulliset perusruoat, ja vieläpä ne sellaisetkin, jotka tehdään ”kaapista löytyneistä aineksista”. Leivonnan pariin on innostunut yhä useampi perhe, lapsia myöten. Iso peukku tälle.

Mutta someen liittyen myös eräs vakavampi huomio. Paikallisilla somekanavilla keskusteluiden sävy on käynyt yhä kireämmäksi, kun osoitellaan ja arvostellaan toisten asiointia, liikkumista ja ylipäätään tapaa toimia – vaikka sitten kaupoissa tai julkisilla paikoilla. Ennen puhuttiin kyläkyttääjistä ja kyläpoliiseista, nyt someaikakausi on tuonut mukanaan somen kilahtajat, joilla on tarve avata keskustelu siitä ja tästä, aina provosoiden ja ilkeästikin sanaillen.

Yksi sosiaalisen median käytön tärkeistä kulmakivistä on, että sielläkin on syytä muistaa käytöstavat ja toisten kunnioittaminen.

Ensinnäkin on niin, että kun et voi todella tietää toisten asioista, ei ole sinun asiasi puuttua niihin, saati kommentoida osoittelevasti.

Toiseksi jos ja kun haluat osallistua mielipiteelläsi keskusteluun, suvaitse sitten myös se, että joku on eri mieltä ja omasta mielestään aivan yhtä oikeassa. Älä sorru ilkeilyyn, nimittelyyn tai osoitteluun, äläkä mutu- tietojen levittämiseen. Jos pinna kiristyy, pidä sometauko ja palaa hyvään käytökseen.

Taina Tukia