Kevyemmäksi ketolla

0
Ruokavalion ja painonpudotuksen myötä Leena on saavuttanut uuden energisyyden ja kokenut sen tuoneen hänen elämäänsä runsaasti terveysvaikutuksia.

PAIMIO

Paimiolainen Leena Eisto aloitti viime vuoden elokuussa elämäntapamuutoksen löydettyään ketogeenisen ruokavalion.

– Jouduin onnettomuuteen, jonka seurauksena jalkaani tuli veritulppa. Liikuin keppien kanssa ja makoilin kotosalla. Tällöin löysin Facebookista keto-ruokavalion, joka auttaisi pudottamaan painoa ja saisi sen pysymään hyvin poissa. Päätin kokeilla ruokavaliota, sillä ruoka-aineet olivat sellaisia, joista itsekin pidin.

Uusi ruokavalio sisälsi esimerkiksi kukkakaalia, kurkkua, jäävuorisalaattia, munia, fetaa, aurajuustoa, kermaviiliä, täyslihatuotteita ja kermajuustoja.

– Paino alkoi putoamaan tasaiseen tahtiin ja ensimmäisen viikon aikana pudotus oli 3,5 kiloa, Eisto kertoo.

Kolmen kuukauden ruokavalion noudattamisen jälkeen Leena oli jo 20 kiloa kevyempi. Sittemmin hän jatkoi ketogeenisen ruokavalion toista vaihtoehtoa, eli carnivore-ruokavaliota, johon kuuluu pääasiassa lihaa ja maitotuotteita.

Hän uskoo jatkavansa ruokavaliota lopun elämäänsä, koska siitä on tullut tapa ja kroppa voi hyvin. Myös hermosäryt sekä selän kuluma ja pullistuma lakkasivat vaivaamasta.

– Ennen kartoin kaikki peilit ja vältin valokuvissa olemista. Nyt ihmiset huomaavat iloisuuteni ja muutoksen positiiviseen suuntaan. Kasvot kirkastuivat ja ihokin voi hyvin.

– Jokaisen elimistö toki reagoi eri tavoin kyseiseen ruokavalioon ja saattaa vaatia hienosäätöä. Kaikkien vartalo kun on erilainen, hän jatkaa.

Ruokavalio ja herkkupäivät tasapainossaKetogeeninen ruokavalio välttelee hiilihydraatteja. Niitä on kuitenkin piilossa suurimmassa osassa ruokia. Tästä syystä ruokien tuoteselosteita on syytä tutkia tarkkaan.

– Maksimissaan viisi grammaa hiilihydraattia sataa grammaa kohden on ketolla olevalle sopiva määrä, Leena kertoo.

Perunat, riisit ja makeiset ovat taakse jäänyttä elämää, eikä niitä osaa enää kaivata. Kananmunia kuluu viikossa helposti 24 kappaletta.

– Toki kuuntelen kroppaani. Otan kurkkua tai vaikka näkkileivän voilla, jos siltä tuntuu. Jos makeanhimo iskee, otan palan tummaa suklaata. Makeanhimo voi poistua jo lusikallisella kermaviiliä, sillä sekin alkaa maistua suussa jo makealta.

Vaikeimpia tilanteita ovat esimerkiksi juhlat ja syntymäpäivät, joissa ei välttämättä ole helppo noudattaa omaa ruokavaliota, kun pöydät notkuvat hiilihydraattipitoisia herkkuja.

– Otin kerran syntymäpäiville mukaan macadamia-pähkinäpussiin ja laitoin jo etukäteen viestiä, etten halua katkaista ruokavaliotani. Selvitin, onko ok, että otan omat eväät mukaan, Eisto kertoo.

Esimerkiksi häissä vierailu on puolestaan helpompaa, koska niissä on useimmiten seisova pöytä ja vieraat saavat itse valita, mitä haluavat ottaa lautasilleen.

Herkkupäivänä Leena syö karkkia ja popkornia tai pienen sipsipussin. Myös pitsalla voi käydä. Elämä ei ole niin ehdotonta.

– Kyllä joskus voi syödä pullan tai keksin. Ei elämä siihen kaadu.

Moni ei tiedä

mitä keto onKaupassa käydessään Eisto ostaa kerralla viikon ruoat. Hyviä vinkkejä resepteihin saa keto-kirjallisuudesta.

– Harvoin teen kotona kahta eri ruokaa. Mieheni ja poikani syövät usein kotona samoja ruokia, mitä itsekin syön. Toki poika joskus pyytää makaronia ja silloin hän sitä myös saa.

Tällä hetkellä Leenan aamupala koostuu kahdesta paistetusta munasta. Lounaaksi hän saattaa syödä jauhelihaa, kanaa ja juustoraastetta ja iltapalalla munakkaan. Lisäksi kahvia ja vettä hänellä kuluu päivittäin runsaissa määrin. Liikuntaa hän saa töissä, joissa askelia voi työpäivän aikana kertyä jopa 10 000.

– Ketossa on se hyvää, että vaikka paino putoaa, niin lihakset jäävät.

Eiston mukaan ihmiset sekoittavat helposti ketogeenisen ruokavalion gluteenittomaan ruokavalioon. Ne ovat kuitenkin täysin eri asiat, sillä gluteenittomat tuotteet sisältävät hiilihydraatteja. Myös karppaus on eri asia kuin keto. Leena myös uskoo, että moni skeptikko pyörtäisi päänsä kuukauden keto-kokeilun jälkeen.

– Ihanaa, jos muutkin saisivat kokea tämän hyvän olon ja energisyyden, jonka keto tuo tullessaan.

Epäilykset verisuonten tukkeutumisesta lihapitoisen ruokavalion myötä eivät ole toteutuneet.

– Kolesteroliarvoni olivat loistavat ja oma työterveyslääkärini oli itsekin kokeillut ketoa. Oltuani ketolla 2,5 kuukautta, olivat kaikki arvoni viitearvojen sisällä. Lihamäärät ruokavaliossa eivät myöskään ole valtavia.

Mikä on ketoosi?Ketoosi on aineenvaihdunnan tila, jossa käytetään rasvaa energianlähteenä.

Elimistön ollessa ketoosissa, eli kehon hiilihydraattivarastojen ollessa niukat tai tyhjät, maksa alkaa käyttää elimistön rasvavarastoja aivojen tarvitseman glukoosin tuotantoon edistäen näin rasvan palamista ja laihtumista.

Monet kokevat keton myötä lisääntynyttä energiaa, parempaa unta ja positiivisia muutoksia kehonkoostumukseen ja hyvinvointiin.

Keton on tieteellisesti osoitettu laskevan verensokeria, parantavan insuliiniherkkyyttä sekä laskevan tulehdusarvoja.

Ketoosi saavutetaan noudattamalla ketogeenistä ruokavaliota.