Korona ei tartu lemmikkiin tai lemmikistä

0
Ruokaviraston mukaan lemmikkieläinten ei tiedetä sairastuneen COVID-19 -tautiin.

POIKKEUSTILA COVID-19 on ihmisten koronavirustauti, joka tarttuu ensisijaisesti ihmisten välisenä pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ihmisten korona ei nykytiedon mukaan tartuta eikä sairastuta lemmikkieläimiä. Lemmikkiin tai lemmikistä ihmiseen tauti ei siis tartu.

Koronaviruksia on useita, ja Ruokaviraston mukaan ne ovat tarkkoja isäntälajinsa suhteen eivätkä yleensä leviä helposti eri eläinlajien välillä. Useimmat tunnetut koronavirukset eivät ylipäätään tartu ihmisen ja eläinten välillä.

Ruokaviraston mukaan lemmikkieläinten ei tiedetä sairastuneen COVID-19 -tautiin. Korona ei myöskään tartu tuotantoeläimiin, eivätkä ne ole tartuntojen lähde.

Hong Kongissa uutisoitiin yhdestä tapauksesta, jossa lemmikkikoiralta löytyi virusta, mutta koira itse oli oireeton. Myös maailman terveysjärjestö WHO tiedottaa, että lemmikkieläimiä ei ole tiettävästi sairastunut, eivätkä ne ole välittäneet virusta ihmisiin.

Ruokavirasto ei tällä hetkellä suosittele mitään normaalista poikkeavia suojatoimenpiteitä eläinten kanssa tekemisissä oleville. Normaaliin hygieniaan kuuluu, että kädet pestään aina ennen niin ihmisten kuin lemmikkieläinten ruokien käsittelyä, ja että mihin tahansa infektiotautiin sairastuneen kannattaa välttää tarpeetonta eläinten käsittelyä.

Koronapandemian aikana eläimen omistajan sairastumisella voi kuitenkin olla vaikutusta niin lemmikin kuin tuotantoeläimen elämään. Jos lemmikinomistaja sairastuu ja joutuu eristäytymään kotiinsa, lemmikistä on pystyttävä huolehtimaan itse tai järjestettävä sille hoitoa. Sama tietenkin pätee tuotantoeläimiin, joiden hoito on mietittävä mielellään etukäteen.