Koronavirus ei poista muita sairauksia

0
Paimion-Sauvon terveyskeskuksen vs. johtavana lääkärinä on marraskuusta toiminut Samu Lumijärvi. Hän korostaa, että kenenkään ei pidä jäädä oireidensa kanssa kotiin, vain koska pelkää koronavirusta. On muitakin ja myös vakavia sairauksia, jotka on todettava ajoissa ja myös hoidettava asianmukaisesti.

PAIMIO, SAUVO

Vaikka koronaepidemia pelottaa, se ei saa viivyttää sitä, että hakeudutaan hoitoon jos epäillään muita sairauksia. Tyksin sairaalajohtaja Petri Virolainen tuli tiistaina julkisuuteen muistuttamaan, että on tauteja, jotka on epidemiasta huolimatta hoidettava, eikä tämä tilanne saisi viivästyttää muiden vakavien sairauksien toteamista. Tämän allekirjoittaa myös Paimion-Sauvon terveyskuntayhtymän vs. johtava lääkäri Samu Lumijärvi.

– Tyks tuli julkisuuteen tärkeällä asialla. Meillä on samanlainen huoli. Siksi olemme meidän nettisivulle laittaneet näkyvästi esiin viestin, että ihmiset muistaisivat, ettei koronavirus poista muita sairauksia.

Terveyskeskuksessa päivystys on Samu Lumijärven mukaan ollut varsin rauhallinen.

– Mietityttää, onko nyt oikeasti akuuttia hoitoa vaativat sairaudet vähentyneet, vai eivätkö ihmiset vaan hakeudu hoitoon vaikka olisi tarvetta? Vai onko niin, että normaalitilanteessa tullaan päivystykseen sellaistenkin oireiden kanssa, jotka eivät ehkä vaatisi päivystyskäyntiä terveyskeskuksessa, hän pohtii.

Toki oletettavasti osa päivystyskäyntien vähenemisestä selittyy sillä, että nyt kun sosiaaliset kontaktit ovat vähäiset, muutkaan infektiot eivät leviä.

Lumijärvi korostaa, että tilanne koronaviruspandemian suhteen on alueella rauhallinen. Alle viiden todetun tapauksen määriä ei kuntakohtaisesti julkisteta intimiteettisuojan vuoksi, joten sitä tietoa ei ole saatavilla, onko tapauksia ollut alle viisi tai edes yhtä.

– Pyrimme jatkamaan toimintaamme mahdollisimman normaaliin tapaan. Päivystykseen meille pääsee, jos tilanne sitä vaatii. Samoin muitakin vastaanottoaikoja on tällä hetkellä kohtuullisesti saatavissa.

Lumijärvi kertaa, että infektio-oireiset hoidetaan terveyskeskuksessa erillisellä vastaanotolla. Työntekijät on ohjeistettu niin, että he jäävät herkästi pois työstä, jos saavat hengitystieinfektion oireita.

– En näe kovin suurena riskinä asioida terveyskeskuksessa, jos asioinnille on tarvetta. Pitäisin kaupassa käyntiä suurempana riskinä mahdollisen koronavirustartunnan suhteen.

Tiettyjä hoitoja ei voi siirtää


Myös Tyks tiedottaa, että koronaviruspotilaita hoidetaan Tyksin sairaaloissa turvallisesti vain heille rajatuissa tiloissa, eivätkä sairastuneet aiheuta tartuntariskiä muille potilaille tai hoitohenkilökunnalle. Esimerkiksi jokaisessa Tyks Akuutin toimipisteessä Turun, Salon, Loimaan ja Vakka-Suomen sairaaloissa on oma palvelulinja hengitystieinfektiota sairastaville.

– Julkisuudessa käytävä keskustelu viruksen etenemisestä, suojien puutteesta ja teho-osastopaikkojen riittävyydestä on aiheuttanut huolta sairaalahoidon turvallisuudesta. Valitettavasti hoitoon on jätetty hakeutumatta myös sellaisissa tilanteissa, joissa niin ei olisi pitänyt tehdä, sanoo sairaalajohtaja Petri Virolainen.

Tyksistä viestitään, että on sairauksia, joissa ei ole mahdollista siirtää pitkiä hoitojaksoja ilman merkittävää haittaa potilaan terveydelle. Koronarajoitteiden ei pitäisi siis uhata tai vaarantaa muiden sairauksien hoitoa tai toteamista. Tällaisella voi olla koronavirusta suuremmat haitalliset vaikutukset kun komplikaatioiden riski kasvaa ja vaarattomista tiloista voi nopeastikin tulla kiireellistä hoitoa vaativia.