Kuka on jo sairastanut koronan?

0

TURKU

Koronaepidemian nykyvaiheessa taudin tunnistaminen on avainasemassa. Kun epidemia etenee, tulee yhä tärkeämmäksi tietää ketkä ovat taudin jo sairastaneet ja saaneet siihen mahdollisen immuniteetin. Tyks laboratorioissa koronatestit ovat omaa tuotantoa, mikä on merkittävä etu pandemiassa.

Tyks ehti ajoissa tilata uuden, viruksen analysointia nopeuttavan laitteen Yhdysvalloista. Laitteen avulla nykyinen kapasiteetti, noin 400 testiä vuorokaudessa kasvaa kolmanneksella. Laite on saapunut Tyksiin ja sitä asennetaan parhaillaan. Myös toinen uusi laite on tulossa.

Turussa työskentelee nyt toistakymmentä lääkäriä ja mikrobiologia sekä saman verran laboratoriohoitajia lähes pelkästään koronaviruksen parissa. Tyksin ja Turun yliopiston asiantuntijoista koostuva huipputiimi aikoo olla ensimmäinen COVID-19-taudin vasta-ainetestin käyttöönottaja Suomessa.

– Epidemian edetessä tulee tärkeäksi saada selville, onko koronan sairastaneille kehittynyt vastustuskyky taudille. Ensimmäisessä vaiheessa testataan sairaalan henkilökuntaan kuuluvia, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Tyks Laboratorioihin kuuluva kliinisen mikrobiologian laboratorio on HUSLabin ohella toinen merkittävä omavalmistusdiagnostiikkaa tekevä laboratorio Suomessa. Pandemiassa omavaraisuus korostuu.

Oireilevat henkilöt testataan

Koronavirustesti otetaan nyt henkilöiltä, jotka hakeutuvat hoitoon ja joilla on koronaan viittavia oireita. Oireettomia ei testata, vaikka he epäilisivät tartuntaa.

– Koronavirustartunta ei näy testissä heti tartunnan jälkeen. Otamme testin ihmisiltä, joilla on oireita, koska silloin todennäköisyys saada kiinni taudin kantajia, on suurempi. Tavoitteemme on jäljittää tartuntaketjuja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoo.

Nykyisin testattavista alle kymmenellä prosentilla on todettu koronatartunta. On siis huomattavasti tavallisempaa, että ylähengitystieoireiden syy on jokin muu virustauti. Tilanne voi kuitenkin muuttua.

– Meillä on tärkeää olla hyvä valmius lisätä testaamista, kun epidemia etenee, Pietilä sanoo.

THL käynnisti vasta-ainetutkimukset

Myös THL tutkii koronaviruksen leviämistä väestössä vasta-ainetutkimuksella. Tutkimukseen kutsutaan osallistujia satunnaisotannalla. Tutkimus kattaa kaikki ikäryhmät, ja se toteutetaan yhteistyössä yliopistosairaaloiden kanssa.

Uusi koronavirus aiheuttaa valtaosin lieviä ja jopa oireettomia tartuntoja. Sairastetun taudin ja myös oireettoman tartunnan seurauksena elimistössä muodostuu vasta-aineita, jotka voivat suojata uudelta tartunnalta. Uuden koronavirustartunnan saaneiden osuutta väestössä voidaan arvioida vasta-ainetestillä. Testi ei kuitenkaan sovellu tuoreen tartunnan tunnistamiseen, sillä vasta-ainetaso nousee vasta muutamia viikkoja koronavirustartunnan jälkeen.

Nyt alkavan tutkimuksen päätarkoituksena on selvittää ajantasaisesti, kuinka suurella osuudella väestöstä on muodostunut vasta-aineita, mitataan vasta-aineiden määrää ja seurataan, kuinka pitkään vasta-aineet säilyvät.

Tutkittavia kutsutaan mukaan kirjeitse satunnaisotannan perusteella. Kutsu on henkilökohtainen. Alkuvaiheessa otanta painotetaan pääkaupunkiseutuun ja työikäiseen väestöön, mutta tutkimusta laajennetaan kevään aikana. Tutkimukseen on tarkoitus saada mukaan noin 750 henkilöä joka viikko.

Tutkimusnäytteen ottaminen tapahtuu yliopistosairaaloiden laboratoriokeskuksissa.