Lähelle on joskus pitkä matka

0

Sauvon kirkonkylän ilme koostuu eri ajallisia kerrostumia edustavasta rakennuskannasta. Jokaisella talolla on oma ainutlaatuinen tarinansa, jota nykyiset asukkaat täydentävät jokainen omalla osuudellaan. Ja jokaisen tarina on tärkeä osa kokonaisuutta, oli sitten kyse uudesta tai jo kauemmin paikkakunnalla asuneesta. Mikä on siis oikeaa paikallishistoriaa ja kenellä on siihen yksinoikeus?

Rukinlavat ovat kauniita ja taidokkaita käsitöitä mutta olisiko jossain määrin myös aika siirtyä lähemmäs nykyaikaa. Ja tallentaa nykyaikaa tulevaisuuteen, tarinankerronnan muodot ovat moninaiset. Vanhat valokuvat ja muistoesineet ovat arvokkaita viestejä menneiltä sukupolvilta. Mitä me jätämme jälkeemme?

Elävä paikalliskulttuuri koostuu monesta elementistä, joista tärkeimpänä pidän avointa vuorovaikutusta ja kanssakäymistä. Otetaan uudet ideat ja toimijat osaksi toimintaa ja irrotetaan edes vähäksi aikaa katse rannasta ja purjehditaan kohti avomerta. On lupa kokeilla, onnistua ja myös epäonnistua. Ja lupa pienen kompuroinnin jälkeen jatkaa vahvempana eteenpäin.

Osaammeko arvostaa lähellä olevia aarteita? Sauvolainen kulttuurielämä ja sen moninaiset taidonnäytteet ovat arvokas lisä paikallishistoriaamme. Monipuolinen kulttuurimaisema on kaikkien tavoitettavissa. Nautitaan nyt ja tulevaisuudessa kaikesta hyvästä mikä löytyy läheltämme.

Hyvää pääsiäistä!

Päivi Inkinen

kirjastonjohtaja