Paimio alkaa jakaa kouluruokaa, Sauvokin valmistelee

0

Paimion kaupunginhallitus päätti keskiviikkona, että kaupunki valmistelee pakatun kouluruoan jakelun käynnistämistä etäopiskelussa oleville peruskoulun oppilaille. Tavoitteena on, että kouluruoan jakelu käynnistyy torstaina 16.4. iltapäivällä.
Pakatun ruoan jakelua tarjotaan 1.–3. luokkien oppilaille sekä kaikille erityisen tuen piirissä oleville oppilaille, jotka huoltaja on ilmoittanut olevan etäopetuksessa. Lisäksi pakatun ruoan jakelu on tarkoitettu kaikille 4.–9. luokkien oppilaille, joilla ei nyt ole oikeutta tulla kouluun lähiopetukseen.
Lähiopetukseen ilmoittautuneiden oppilaiden kouluruokailu tapahtuu normaalisti koulupäivän aikana kuten normaalioloissakin.
Käytännön järjestelyistä on alustavasti neuvoteltu Arkea Oy:n kanssa. Toteutustapa on sellainen, että jäähdytettyä ja pakattua kouluruokaa voi noutaa ennalta ilmoitettuina noutopäivinä iltapäivisin klo 13 – 16.30 välillä Paimion lukiolta. Noutopäiviä on viikossa kolme: perjantaina valmistetun ruoan voi noutaa perjantaina iltapäivällä maanantain ateriaksi, maanantaina valmistetut ateriat voi noutaa maanantaina iltapäivällä tiistaille ja keskiviikolle sekä keskiviikkona valmistetut ateriat voi noutaa keskiviikkona iltapäivällä torstaille ja perjantaille.
Ensimmäinen noutokerta on poikkeuksellisesti torstai 16.4., jolloin voi noutaa aterian perjantaiksi 17.4. Perjantaista 17.4. alkaen toimitaan mainitun noutoaikataulun mukaan.
Noudettavan ruoan tilaukset on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen. Tilaus tehdään viikoksi kerrallaan. Maanantaisin on oltava tiedossa sitä seuraavan kalenteriviikon ruokatilausmäärät.
Jotta voi noutaa pakattua kouluruokaa, palvelun käyttäjäksi on ilmoittauduttava viikkoa aiemmin. Syynä tähän on elintarviketilausten aikataulu ja se, että valmistettavat ateriamäärät mitoitetaan tilausten mukaiseksi. Huoltajia on pyydetty ilmoittamaan Wilma-kyselyn kautta, mikäli he haluavat noutaa lapselleen kouluruokaa.
Myös erikoisruokavalioita voidaan valmistaa ja pakata kotiin noudettavaksi. Tämäkin vaatii etukäteisilmoittautumisen.
Nyt päätetyn ja nopeasti käynnistettävän toiminnan konkretia on vielä osittain auki, esimerkiksi se, mistä ruoka jaetaan ja miten ruokatilaukset kerätään. Mahdolliset kysymykset pyydetään lähettämään ensisijaisesti Wilma-viestinä sivistysjohtaja Jyrki Lumiaiselle.

Myös Sauvossa aletaan järjestää koronavirustilanteen vuoksi kouluruokaa tarvittaessa myös muille kuin lähiopetuksessa opiskeleville koululaisille. Lopullista ratkaisua ja alkamispäivää ei ole vielä päätetty, mutta asia on selvittelyn alla.

Kunnanjohtaja Seppo Allénin mukaan ensin selvitetään, jaetaanko tarvitseville valmista ruokaa, jonka voi lämmittää kotona, vai esimerkiksi ruokakasseja Lisäksi selvitetään ensin sitä, ketkä perheistä tätä tarvitsevat ja haluavat.