Paimion kirjastoon pystytettiin ikkunanäyttely

0
Kulttuuriasianhoitaja Jouni Lehtiranta asetteli nähtäville Paimion emäntä -veistoksen. Patsas esittää Immaisin emäntää, joka pukeutui ”niskavuorelaiseen” pukuun tilan 300-vuotisjuhliin.

Paimion kirjaston ikkunoihin pystytettiin tällä viikolla ikkunanäyttely Raili Mikkosen veistoksista. Näyttely on esillä koronavirustilanteen johdosta kirjastolle määrätyn sulun ajan eli toukokuun loppuun saakka.

– Osaksi tietenkin tämä koronasta johtuva tilojen sulkeminen vaikutti näyttelyn tekemiseen, kun saatiin myös apukäsiä ihmisiltä, joilla oli nyt aikaa valmistella näyttelyä. Meillä oli kyllä jo aiemminkin ajatus tehdä näyttely tai sijoittaa Railin veistoksia pysyvästi kaupungin tiloihin. Tähän asti siihen ei vain ole ollut aikaa, ja vain kaksi teosta on ollut esillä, Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta kertoo.

Nyt esillä on 16 teosta, enimmäkseen pronssiveistoksia. Työt on koottu Raili Mikkosen Paimion kaupungille vuonna 2018 tekemästä, yli 120 veistosta käsittäneestä lahjoituskokoelmasta.

Teoksia on seitsemässä eri ikkunassa. Näyttely lähtee liikkeelle kirjaston ulkoseinässä olevan palautusautomaatin vierestä ja kiertää Sukselaisenkujan vartta rakennuksen toiselle puolelle.

– Nähdäkseen veistokset suht läheltä, niin useimpien ikkunoiden kohdalla on astuttava kirjaston seinän vierellä olevaan vesialtaaseen, jossa ei siis nyt ole vettä. Altaan reunojen kohdalla pitää tietenkin varoa, ettei kompastu, Lehtiranta neuvoo.

Hän kertoo, että näyttelyyn valittiin tarkoituksella Railille tyypillisen pronssin lisäksi myös muista materiaaleista, kuten puusta ja kirjasinmetallista, valmistettuja veistoksia.

– Yritimme valintojen kautta tuoda esille myös hänen töilleen tyypillisiä ”teemoja” ja ”ominaisuuksia”, kuten Railin omaan henkilöhistoriaan liittyviä töitä, kouluaiheita, Paimioon liittyviä aiheita ja erilaisia tunnetiloja. Joissakin töissä nuo teemat menevät totta kai myös päällekäin.

Raili Mikkonen on tehnyt uransa aikana satoja veistoksia ja järjestänyt lukuisia näyttelyitä. Hän on tehnyt paljon esimerkiksi lapsiin tai lapsuuden merkityksiin liittyviä teoksia. Niin lapsikuvissa kuin muissakin töissä taiteilijan ote on suora ja usein humoristinen. Tyypillistä Mikkosen veistoksille on myös se, että ne eivät ole staattisia, vaan niissä tehdään aina jotain tai mennään johonkin.

Mikkonen on opiskellut Suomen taideakatemian koulussa sekä kuvanveistäjä Essi Renvallin yksityisoppilaana. Taiteilijan ammatin ohella hän on työskennellyt opettajana.

Railin omien veistosten lisäksi näyttelyssä on yksi hänen ensimmäisen aviomiehensä, Kaarlo Mikkosen, veistos, Toripolliisi. Nimensä patsas on saanut torilla vuosina 1934–1979 toimineista kolmesta toripoliisista, jotka valvoivat alueen järjestystä. Muhkeat muotonsa veistos sai Kaarlon appiukolta eli Raili Mikkosen isältä Pekka Revolta, joka työskenteli Paimion nimismiehenä.

Raili Mikkonen on lahjoittanut myös Toripolliisi-pienoisveistoksen Paimion kaupungille. Se ei kuitenkaan kuulunut tuohon aiemmin mainittuun isoon lahjoituserään.

Ouluun hankittiin aikanaan Toripolliisista monumentaalikokoon suurennettu versio, joka on patsastellut Oulun kauppatorilla vuodesta 1987.