Paimiossa alettiin noutaa kouluruokaa

0
Heikki Vuorikoski oli tyytyväinen, kun sai maanantaina noutaa valmista kouluruokaa perheen kolmelle etäkoululaiselle.

PAIMIO

Paimiossa alkoi jäähdytetyn ja pakatun kouluruoan jakelu etäopiskeluun osallistuville peruskoululaisille viime torstaina.

Ensimmäisenä jakelupäivänä aterioita noudettiin runsaalle kahdellesadalle oppilaalle. Tällä viikolla aterioiden ja niitä nauttivien oppilaiden määrä kohoaa koulupäivää kohden noin neljäänsataan.

Joka kolmannelle etäopiskelijalle

– Paimiossa on luokkien 1–9 perusopetuksessa suunnilleen 1 300 oppilasta. Heistä lähiopetuksessa koululuokissa on noin sata oppilasta. Etäopiskeluun osallistuvista 1 200 oppilaasta noin kolmannekselle noudetaan tällä viikolla kouluruokaa, kertoo Paimion kaupungin sivistysjohtaja Jyrki Lumiainen.

Ruoan noutaminen on vapaaehtoista. Jos lapselle ei haluta noutaa pakattua kouluruokaa, ei huoltajan tarvitse ilmoittaa asiasta mihinkään.

Ruokajakelu toteutetaan Paimion lukiolta kolmena noutopäivänä viikossa. Jäähdytettyä ja pakattua ruokaa jaetaan etukäteen tilanneille iltapäivisin klo 13.00–16.30 välisenä aikana.

– Ruoan voi hakea omaan aikatauluun sopivaan aikaan edellä mainitulla aikavälillä.

Koulutyössä noudatetaan Suomessa poikkeusmääräyksiä ainakin 13.5.2020 saakka. Paimiossa kouluruokailun poikkeusjärjestelyt jatkuvat vähintäänkin siihen päivämäärään asti.

Ruoka tilattava etukäteen

Jos haluaa saada lapselle pakattua kouluruokaa, on ruoka tilattava etukäteen. Tilaaminen tapahtuu Wilma-järjestelmän Kyselyt -välilehden/toiminnon kautta.

Tilauksessa sitoudutaan oppilaan ruokailujärjestelyihin kalenteriviikoksi kerrallaan.

Samassa perheessä useammalle lapselle ruokaa tilattaessa tilaus on tehtävä jokaiselle lapselle erikseen – kunkin oman Wilma-tilin kautta. Tilauksen yhteydessä on ilmoitettava erityisruokavaliot.

Pakattava ruoka on tavanomaista kouluruokaa. Yhteen pakattuun ateriaan sisältyy pääruoka sekä lisuke.

Ruoka valmistetaan noutoa edeltävänä päivänä ja jäähdytetään. Ruoka pakataan keittiössä noutopäivänä mikroaaltouunin kestäviin muovirasioihin ja muovikassiin.

Pakatun kouluruoan nouto tapahtuu Paimion lukiolta riippumatta siitä, missä koulussa lapsi on oppilaana. Muiden koulujen keittiöt ovat toistaiseksi suljettuina.

Jos lapsi osallistuu koulussa lähiopetukseen, hänelle tarjotaan lämmin kouluruoka koulupäivän aikana.

Noudetaan yksin eikä yhdessä

Paimion koulutoimesta korostetaan, että koronaviruksesta johtuvassa poikkeustilanteessa on ensisijaista välttää sosiaalisia kontakteja ja pitää riittävä etäisyys muihin ihmisiin. Jos ruokaa on samanaikaisesti noutamassa niin monta henkilöä, että pihalle muodostuu jonoa, on muistettava pitää vähintään kahden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

Yhtä ruokanoutoa varten paikalle saa tulla vain yksi henkilö. Ruokaa ei siis noudeta koko perheen voimin yhdessä.

Mikäli samaan perheeseen on tilattu aterioita useammalle kuin yhdelle lapselle, ne noudetaan samalla kerralla.

Oppilas voi myös itse noutaa ruokansa koulupäivän jälkeen, jos huoltaja ei esimerkiksi työvuorojen vuoksi pääse ruokaa hakemaan.

Jos on sairas, on pysyttävä kotona.

Poikkeustilanteissa – esimerkiksi jos lapselle tarvitaan pakattu kouluruoka mutta sen noutaminen omatoimisesti on mahdotonta – huoltajaa pyydetään ottamaan yhteyttä Paimion kaupungin sosiaalitoimistoon (p. 02-4745127).