Renkaidenvaihtoa epidemia huomioiden

0
Riina Vihanto "ulkoilmakonttorissaan" pääsiäisen jälkeisenä tiistaina.

PAIMIO

Paimion Teollisuustiellä vuodesta 1963 toiminut Autokorjaamo Sonkki vaihtaa tänä keväänä renkaita uudenlaisella toimintamallilla.

Pystyäkseen hoitamaan rengasruuhkan ja säilytyksessä olevien renkaiden vaihdon virusajan vaatimalla tavalla, keskittää Sonkki renkaiden vaihdon ajanjaksolle 14.–22. huhtikuuta.

– Tällöin toimimme ajanvarauksella pelkästään renkaanvaihdoissa. Muut huollot ja korjaukset siirtyvät eteenpäin, kertoo Riina Vihanto , korjaamon aikoinaan perustaneiden Martti ja Laila Sonkin tyttärentytär.

Ideana on, että asiakkaan ei tarvitse asioida sisätiloissa ja että auto ajetaan halliin hanskoilla ja suojuksilla. Maksu suoritetaan “ulkokonttorissa”.

Sonkin tämän kevään palvelutarjontaan kuuluu myös, että jos asiakas on karanteenissa tai joutuu ikänsä vuoksi olemaan pääsääntöisesti kodin suojissa, voidaan auto noutaa sovittaessa kotoa, pientä korvausta vastaan.

Sujuvasti, nopeasti

– Yrityksen on hyvä miettiä omia toimintamallejaan muuttuvissa tilanteissa. Tällaisena vaikeana aikana pyrimme siihen, että renkaidenvaihto olisi mahdollisimman sujuvaa ja nopeaa, Riina Vihanto sanoo.

Kiistaton hyvä puoli on myös se, että samalla vältytään – suositusten mukaisesti – liialta kanssakäymiseltä.

Moni tulee mielellään renkaidenvaihtoon “nonstop-periaatteella”.

– Sitten on myös heitä, jotka tykkäävät jättää auton pihaan aamulla tai edellisenä iltana ja hakea sen sitten kun heille parhaiten sopii.

Perinteiseen rengasrumbaan kuuluu renkaiden vaihdon ohella rengassäilytys.

– Sen suosio kasvaa yhä. Yksi syy siihen on ehkä se, että nykyään kerrostaloissa ei saa paloturvallisuussyistä säilyttää renkaita lainkaan, Riina Vihanto tuumii.

– Syynä on luultavasti sekin, että autojen ja renkaiden koot ovat kasvaneet. Renkaat saattavat olla vanteineen todella painavia.

Kiireistä aikaa

Monella alalla yritysten toiminta on miltei lamaantunut korona-pandemian johdosta. Autokorjaamoalalla on toistaiseksi selviydytty vähäisemmin vaurioin.

– Meillä on ollut viime viikkoina ihan hirvittävä kiire. Ehkä se johtuu siitä, että nyt tehdään paljon etätöitä, jolloin autolla ei tarvitse välttämättä ajaa, ja se joutaa huollettavaksi, Riina Vihanto arvelee.

Etätyön tekijälle myös auton tuominen ja noutaminen on helpompaa, koska työaika on useimmiten ainakin jossain määrin liukuva.

Hätäily ei tarpeen

Kesärenkaiden vaihtamisella ei ole vielä tulenpalava kiire, jos kohta suureen vitkasteluunkaan ei ole varaa.

Nastallisia talvirenkaita saa käyttää toisen pääsiäispäivän jälkeiseen maanantaihin saakka. Ja myöhempäänkin, mikäli keli sitä edellyttää.

Toisen pääsiäispäivän jälkeinen maanantai on tänä vuonna ensi maanantai 20. huhtikuuta. Sakkoja tuskin kuitenkaan tulee, vaikka vaihto menisi hiukan pitkäksi.

– Kannattaa mieluummin pelata varman päälle kuin vaihtaa kesärenkaisiin liian hätäisesti, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara .

Samaa mieltä on If:n korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen :

– Pohdi omaa ajoasi myös vuorokaudenajan suhteen, ennen kuin kannat kesärenkaat varastosta. Keväällä päiväsaikaan sulat kadut voivat yöpakkasista muuttua liukkaiksi.

Vaihdon yhteydessä on syytä tarkistaa renkaiden kunto ja urasyvyydet.

Renkaat ovat turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista autossa. Koko ajoneuvon hallinta riippuu niiden pitävyydestä.