Terveisiä eri hommista ja korona-arjesta

0
Janita Niemisen ja Heidi Holmqvistin mukaan työtilanne on vielä hyvinkin rauhallinen niin Janitan työsaralla eli flunssapotilaiden vastaanotolla kuin vuodeosastollakin.

Tervehdys täältä Jokelan koulusta!

”Luokkani on kovin hiljainen, kun aamulla saavun töihin. Tutut oppilaat näkyvät pian ruudulla, kun avaan Teams-kokouksen. Kuulokkeista kuuluvat iloiset ja innostuneet oppilaiden äänet. Kohta Teamsin keskusteluun ilmestyy keikkuvia pingviinihymiöitä. Se on viittausmerkki, jolla saa puheenvuoron. Linjoilla on paljon kysymyksiä ja kuulumisia kerrottavana.

Etäopetuksessa uusia asioita opetellaan Teams-kokouksessa ja tehtäviä palautetaan Teamsiin Word- tai PowerPoint-tiedostoina sekä valokuvina. Sähköinen vihkokin on käytössä perinteisten kirjojen ja vihkojen lisäksi. Kirjantekijöiden sähköinen materiaali helpottaa kovasti matematiikan ja englannin opiskelua, kun opetettavat asiat voi jakaa näytöllä oppilaille. Erilaiset videolinkit, kuunnelmat, laulut ja liikuntatehtävät tuovat vaihtelua ja pientä piristystä etäkoulupäivään.

Uuden oppimista on ollut paljon, mutta yhteisillä pelisäännöillä ja hyväksi havaituilla rutiineilla etäopiskelu sujuu nelosluokkalaisiltani jo hienosti. On ollut ilo huomata, että välittäminen, kannustaminen ja kavereiden auttaminen onnistuu verkossakin. Toinen toistemme tapaaminen ruudun ääressä päivittäin on tärkeää, niin oppilaille kuin opellekin. Wilman kautta jaan oppilaille seuraavan koulupäivän ohjelmarungon ja päivän kuluessa autan oppilaita selviytymään tehtävistä yhteisten tuntien lisäksi esim. pienen ryhmän matikkatiimissä ja toisinaan myös kahdenkeskisissä Teams-kokouksissa. Samalla tavalla opetan myös englannin ryhmiäni.

Päivät ovat työntäyteisiä, mutta antoisia. Kaipaamme kaikki tavallista kouluarkea, kohtaamisia ja yhdessä oloa, mutta olemme iloisia siitä, miten hyvin läsnäolo on saatu etänäkin syntymään.

Kaunein kiitos on ollut kommentti, jossa huoltaja näkee koulukäynnin jatkuneen etäopetuksessa siitä mihin koulunpenkillä jäätiin. ”

Taina Mattila,

luokanopettaja

Taina Mattila olisi mielellään näyttänyt kuvassa myös oppilaita Teams-kokouksessa, mutta se olisi vaatinut niin monta eri lupaa.

Terveiset terveyskeskuksesta!

”Koronan myötä arki täällä terveyskeskuksessa on muuttunut, koska tilanne elää terveydenhuollossa ja valtakunnalliset ohjeet päivittyvät tiiviiseen tahtiin. Se kysyy kärsivällisyyttä sekä henkilökunnalta että asiakkailta.

Epidemian alkaessa meillä puhelin ruuhkautui, mutta nyt päivien ja viikkojen myötä tilanne on tasaantunut. On tärkeää, että kaikki ajanvaraukset tehdään puhelimitse ja puhelimessa voimme antaa oikeat toimintaohjeet. Henkilökuntaresursseja on lisätty ja tätä on tarvittukin moniin käytännön järjestelyihin, kuten esimerkiksi juuri erillisten vastaanottotilojen uudelleen järjestämiseen. Suojainten käyttö on tavallaan meille normaalia, toki kasvovisiirin käyttö on vastaanottotilanteisiin tullut lisäksi.

Hengitystieoireisille on tosiaan ollut nyt kolmen viikon ajan käytössä oma vastaanottotila terveyskeskuksen alakerrassa. Siellä toimii lääkäri-hoitajatyöpari, joka hoitaa näistä oireista kärsiviä potilaita ja käytämme tavanomaisen suojautumisen lisäksi nyt kasvovisiirejä. Potilasmäärät ovat olleet toistaiseksi kohtuullisia ja olemme saaneet kaikki hyvin hoidettua.

Samaan aikaan toimii päivystys myös muille kuin hengitystieoireisille. Kiireetöntä vastaanottoa järjestetään myös.

Täällä me odotamme, miten epidemia etenee ja miten se muuttaa arkea työssä vielä tästäkin.

Ei tämä tilanne vapaa-ajalla eroa meidän osalta varmaan muidenkaan ihmisten arjesta. Kotona vietetään aikaa ja vähän harmittaa kun ei pääse myöskään jalkapallotreeneihin.

Samalla tavalla kuin muillakin, niin meilläkin on huoli iäkkäistä läheisistä joita ei nyt voi tavata.

Hyvä työyhteisö auttaa jaksamaan tässä tilanteessa!”

Janita Nieminen, Kirsi Puumala ja Nina Tainio

sairaanhoitajat avosairaanhoidossa

 

Janita Niemisen ja Heidi Holmqvistin mukaan työtilanne on vielä hyvinkin rauhallinen niin Janitan työsaralla eli flunssapotilaiden vastaanotolla kuin vuodeosastollakin.

Osastolla ei käy vieraita

”Olemme rauhallisin mielin epidemian suhteen myös täällä terveyskuksen sairaalassa. Konkreettisesti korona näkyy meillä osaston arjessa tällä hetkellä vierailukieltona. Poikkeuksena ovat tietenkin saattohoitopotilaat. Potilaitakin on pyydetty välttämään myös turhaa liikkumista osaston käytävillä ja yleisissä tiloissa.

Hoitohenkilökunta tekee valmistelevaa työtä koronaan liittyen. Tällä hetkellä perehdytämme hammashoitolan ja fysioterapian henkilökuntaa tähän osastotyöhön, sillä epidemiatilanteessa he tulevat avuksi hoitotyöhömme.

Osastolla suojainten käyttö kuuluu tavallisestikin päivittäiseen potilastyöhön infektioiden leviämisen ehkäisemiseksi. Meidän näkökulmastamme on ollut haasteellista, että ohjeistukset ovat muuttuneet usein ja nopeasti.

Hoitajana kieltämättä mietityttää koronan vaikutus jaksamiseen niin työssä kuin yksityiselämässä. Tärkeään osaan on noussut läheisten ja mahtavan työyhteisön tuki.”

Heidi Holmqvist ja Heidi Savikko

sairaanhoitajat terveyskeskussairaalassa

 

Terveiset hiljaiselta Seuratieltä!

”Tuntuu välillä kuin maailma olisi pysähtynyt, mutta onneksi ei sentään. Kevät on tulossa ja sen seuraaminen antaa valoa, toivoa ja tekemistä.

Päivät kuluvat pikku askareiden ja ystävien kanssa viestitellen ja puhelimessa puhellen. En ole pitkään aikaan puhunut niin monen kanssa, mutta on ollut valtavan kivaa muistella ja suunnitella tulevaisuutta yhdessä.

Pikkuisen ikävä on Aikuisten Olohuoneen viikkotapaamisia ja retkiä. Olen pyrkinyt pitämään yhteyttä facebookin kautta ryhmään. Osa on soittanut. Iloitsen siitä, että meillä on kaikki hauska vielä edessä sitten kun tilanne rauhoittuu.

Pärjäämisessä minulla ei ole ollut ongelmia. Palvelut toimivat loistavasti täällä Paimiossa. Ruokaostokset tulevat oven ulkopuolelle. Samoin Tannisen herkut sekä Kukkapalvelun kukat. Jopa jalkineey minulle tuotiin kotiin. Odotan, että S-market ja Lidl tulisi mukaan kotikuljetuspalveluun. Nyt tarvitsen uuden sähköhammasharjan, joten iltapäivällä sekin varmaan odottaa oven ulkopuolella. En ole käynyt kaupoissa. Uskon ohjeisiin.

Elämässä on niin paljon iloitsemisen aiheita, joten pyrin keskittymään niihin.

Toivon paljon aurinkoisia hetkiä toimitukselle ja meille kaikille.”

Irmelin Isokoski

Aikuisten olohuoneen vetäjä

 

Miikka Kallio ja Jani Kirkkomäki olivat tiistaina työmaalla Paimiossa.

Meidän alalla vaikuttaa vain vähän

”Terve. Ollaan just aloittamassa katon tekemistä. Me tehdään nyt katto päälle ja rakentaja jatkaa sitten itse hommia.

Aika kiva työskentelykeli, tällainen lupaavan lämmin päivä. Vähän tuulee, se haittaa kyllä aluskatteen levittämistä hiukan.

Meidän alalla koronaepidemia on tähän mennessä vaikuttanut vain vähän.

Voihan se olla, että johonkin tilauksiin se jatkossa vähän vaikuttaa, ja joku projekti ei ehkä käynnisty suunnitellusti. Mutta työnjohto on sanonut, että töitä kyllä tällä tietoa riittää.

Tottakai me toimitaan tään viruksen takia vähän varovaisemmin ja vältetään lähempää kontaktia asiakkaisiin. Autossa on käsidesit ja turvaväliä pidetään, jos käydään jossain.

Omassa arjessa kaupassa käynnit on vähentyneet ja tulee ostetuksi vähän enemmän kerralla. Työmaalla syödään eväitä tai haetaan noutoruokaa.

– Lapset on puolison kanssa nyt kotona ja käyvät etäkoulua, onhan tää erilaista.

– Mulla avopuoliso käy ihan normaalisti töissä.”

Miikka Kallio ja Jani Kirkkomäki