Urheiluseurat selvinneet koronasta toistaiseksi kuivin jaloin

0
PaiHan edustusjoukkue on harjoitellut koronatauon aikana etänä Zoom-sovelluksen kautta. Pelaajat näkevät ruudulta toisensa ja tekevät harjoitukset kukin omassa paikassaan.

PAIMIO-SAUVO

Peimarilaiset urheiluseurat ovat ainakin toistaiseksi keksineet onnistuneesti luovia tapoja ylläpitää harrastusmahdollisuuksia korona-aikana. Samalla seurojen palkattu henkilökunta on saatu pääsääntöisesti pidettyä töissä, eikä lomautuksiin ole tarvinnut turvautua kuin yksittäisissä tapauksissa.

Yksi tällaisista yksittäistapauksista on Paimion Hakan miesten edustusjoukkueen päävalmentaja Tom Powers, joka lomautuksesta huolimatta on viikoittain tekemisissä oman joukkueensa kanssa. Koronan myötä Powersin rooli on vaihtunut väliaikaisesti treenarista treenaajaksi.

– Sopimuksia pelaajien kanssa ei ole jouduttu purkamaan, mutta päävalmentaja Powers on tällä hetkellä lomautettuna. Hän on kuitenkin halunnut jatkaa tulevan kauden suunnittelua samaan tapaan kuin aiemmin ja on mukana kaikissa joukkueen videotreeneissä, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa fysiikkavalmentaja Jon Brazier, joukkueenjohtaja Tara Jaakkola kertoo.

Tällä tiedolla ryhmäharjoittelu ja pelitoiminta on niin jalkapallossa kuin muissakin joukkuelajeissa tauolla ainakin kesäkuun alkuun asti. Tauon aikana PaiHassa on keskitytty muun muassa fysiikan hiomiseen, jotta joukkue olisi siltä osin valmis kauden aloitukseen nopeallakin tahdilla, kun pelitoiminta taas jatkuu.

– Harjoitukset koostuvat neljästä osa-alueesta: taktiikasta, tekniikasta, sosiaalisten taitojen kehittämisestä ja fysiikan harjoittelemisesta. Muilla osa-alueilla olemme mielestäni pystyneet ylläpitämään hyvin treenaamisen tason keväästä, ja fysiikan puolella on ollut havaittavissa viimeisen kuukauden aikana jopa kehitystä, Powers iloitsee.

Sitoutuminen korkeaa

Jaakkola on tyytyväinen siihen, miten hyvin pelaajat ovat sitoutuneet videotreeneihin, jotka kukin pelaaja suorittaa haluamassaan paikassa näyttöpäätteen tai mobiililaitteen äärellä.

– Meillä on uusi joukkue, joka sai alleen erinomaisen harjoituskauden keväällä, joten olisimme tietenkin halunneet päästä näyttämään otteita sarjapeleissä. Nyt täytyy vain keskittyä niihin positiivisiin asioihin, joita voimme joukkueen eteen tehdä.

Tom Powers uskoo, että vaikka korona-ajan harjoitusmetodit tuntuivat vielä pari kuukautta sitten kaukaisilta jalkapallokentältä katsottuna, voi osa uusista tavoista harjoitella jäädä PaiHan viikko-ohjelmaan myös hamaan tulevaisuuteen.

– Itse asiassa olemme jopa kyseenalaistaneet muutamia vanhoja tapoja harjoitella. Nyt on pitänyt olla luova, ja joissain asioissa se on tarkoittanut jopa kehitystä parempaan, Powers miettii.

Peimari lähettää treenit Areenalta

Sekä Sauvossa että Paimiossa operoivan Peimari Unitedin palkkalistoilla on peräti kolme täysipäiväistä valmentajaa. He kaikki ovat edelleen työllistettyjä, vaikka työmäärä onkin koronan myötä laskenut runsaan kuukauden takaisesta.

– Ei meillä ole ollut ainakaan toistaiseksi keskusteluja lomautuksista. Vaikka valmentamista onkin nyt ollut olosuhteiden pakosta hieman vähemmän kuin aiemmin, on vapautuneelle ajalle löytynyt käyttöä muussa seuran kehitystyössä. Nyt seurataan vain Palloliiton ohjeistuksia ja sitä, jatkuuko harjoituskielto vielä kesäkuun alun jälkeen. Jos jatkuu, sitten katsotaan tilanne uudelleen, Peimarin puheenjohtaja Olli Dahl miettii.

Dahlin mukaan juniorijoukkueiden harjoitukset on saatu vietyä läpi olosuhteisiin nähden hyvin, joskin luovuutta on jouduttu käyttämään myös Sauvossa. Seuran valmentajat ovat näyttäneet Peimari-Areenalla videoyhteyden välityksellä pelaajille tehtävät harjoitteet, ja pelaajat ovat sitten suorittaneet kyseiset liikkeet kotonaan tai muussa parhaaksi katsomassaan paikassa.

Edustusjoukkueiden treenaaminen on taas ollut pitkälti omatoimista.

– Se ei ole ollut niin valvottua ja organisoitua kuin juniorijoukkueilla. Mitään sopimuksia ei ole kuitenkaan purettu, vaan kaikki pelaajat, jotka kauteen lähdettäessä oli mukana joukkueessa, ovat edelleen mukana, Dahl vahvistaa.

Rastissa jännitetään kisakauden kohtaloa

Paimion Rastissa, kuten muissakin alueen urheiluseuroissa, jännitetään tällä hetkellä koronatilanteen kehittymistä. Kevään ja alkukesän kilpailut on kalentereista jo pitkälti peruttu, mutta sen sijaan harjoituksia on seurassa pystytty läpiviemään kohtalaisen hyvin. Siksi myös seuran ainoa palkattu työntekijä, valmennuspäällikkö Milka Reponen on pysynyt kiireisenä.

– Toki valmennuspäällikön oma toiminnan tapa on väkisin muuttunut, kun toiminta on muuttunut etäohjauksen antamiseksi, seuran puheenjohtaja Pertti Arola täsmentää.

Arolan mukaan koronan taloudelliset vaikutukset voivat nousta Rastissa ”merkittäviksi”, jos kilpailemaan ei päästä vielä kesällä tai syksylläkään.

– Viime viikonloppuna Rastin piti järjestää Viking Line -rastit, joka on perinteisesti ollut yksi vuoden tärkeimmistä tulonlähteistämme. Nyt vetämässä on hakemus, että saisimme kisat järjestettäväksi syksyllä, Arola kertoo.

Toinen jännityksen paikka on pyöräsuunnistuksen SM-kilpailut, jotka Rastin on määrä järjestää heinä-elokuun taitteessa.

– Haasteita on, mutta tällä hetkellä luotan, että tästä selvitään.

Omatoimirastit keränneet suosiota

Sen sijaan harjoittelu on ollut korona-aikanakin mahdollista, joskin turvaetäisyyksien ylläpitämiseksi erilaista. Metsässä on epidemiasta huolimatta riittänyt kävijöitä kevään rastitapahtumissa, vaikkakin järjestelytavat ovat hieman poikenneet tavallisesta.

– Moneen muuhun urheilulajiin verrattuna suunnistus on kuitenkin tällä hetkellä hyvässä asemassa. Metsässä on tilaa ja metsä on tällä hetkellä se turvallisin paikka kuntoilulle ja urheilulle. Tämä on näkynyt myös omatoimisilla Peimarin Rasteilla, joista olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Tuntuma on se, että runsaan viikon aikana matkaan lähtee enemmän väkeä, mitä aikaisempina vuosina torstai-iltaisin on startannut.

Omatoimirasteilla radan on saanut käydä suorittamassa minä tahansa ajankohtana runsaan viikon aikana, eikä esimerkiksi emit-leimausjärjestelmää ole hygieniasyistä ollut käytössä.

– Lasten ja nuorten harjoitukset pyörivät ja uusia harjoituksia tulee mukavaan tahtiin. Yksi harjoitus on metsässä vähintään viikon kerrallaan, usein useammankin viikon. Näin osallistujat pääsevät matkaan omaan tahtiin.