Vanhempi hoi, tiedätkö missä ja kenen kanssa nuori aikoo viettää vappua?

0

– Nyt viimeistään kodeissa pitäisi vielä jutella yhdessä siitä, missä ja kenen kanssa nuori aikoo viettää vappua, muistuttaa rikosylikonstaapeli Jaakko Patrikainen Turun Ankkuri-tiimistä.

Yli 10 hengen kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa ja lähikontakteja pitäisi välttää. Suosituille kokoontumispakoille ei pitäisi mennä, sillä muutamat pienet kaveriporukat saattavat paisua äkkiä isoiksi massoiksi. Ja juuri tällaiset tilanteet voivat saada koronaepidemian leviämisen uuteen hallitsemattomaan nousuun.

– Jokaisen on kannettava vastuuta omasta käyttäytymisestään. Nyt meidän on yhdessä jaksettava, uusia vappuja tulee kyllä, sanoo rikosylikonstaapeli Teemu Huttunen Porin Ankkuri-tiimistä.

Se, että koulut avaavat jälleen ovensa 14. toukokuuta, ei vaikuta vapunviettoa koskeviin rajoituksiin ja viranomaisten suosituksiin.

Lounais-Suomen poliisilaitos ja alueen kunnat ovat varautuneet vappuun ennakoivin toimin. Siltä varalta, että ihan kaikki eivät suositusten mukaisesti vietä vappua kotioloissa ja somessa, poliisi jalkautuu muun muassa nuorten suosimiin kokoontumispaikkoihin.

Alkoholinkäyttöön julkisilla paikoilla puututaan järjestyslain puitteissa ja erityisesti alaikäisten alkoholinkäyttöä valvotaan tehostetusti.

– Jos vappuna joutuu hätään tai tarvitsee apua, vanhempien kannattaa muistuttaa ja rohkaista nuorta ottamaan yhteyttä joko hätäkeskukseen tai kotiin. Poikkeustilasta, rajoituksista ja ohjeista huolimatta ei kannata salailla asioita vaan soittaa tarvittaessa apua paikalle, Patrikainen sanoo.