Yksinyrittäjien tukea jaossa Peimarissa 650 000 euroa

0
avustukset aihekuva

PAIMIO, SAUVO

Työ- ja elinkeinoministeriön kuntien kautta haettavaa yksinyrittäjätuen hakemuksia oli tiistaihin mennessä jätetty Paimiossa 16 ja Sauvossa 13. Haku käynnistyi reilu viikko sitten.

Turun seutukunnalla on jaossa noin 20 miljoonan tukipotti, ja koko alueella reilut 10 000 sellaista yksinyrittäjää, jotka ainakin teoriassa ovat tukikelpoisia. TEM:n avustuspotti on koko maahan yhteensä 250 miljoonaa. Paimion laskennallinen jako-osuus yksinyrittäjien tuissa on 491 365 euroa ja tästä summasta tehdään rahoitushakemus ministeriöön. Käytännössä raha riittäisi 245 hakuehdot täyttävälle paimiolaiselle yksinyrittäjälle.

Sauvossa kunnanhallitus päätti niinikään jättää 145 913 euron tukihakemuksen ministeriöön. 2000 euron avustuksia riittäisi siten 79 hakijalle. Hakemuksia oli tiistaihin mennessä tullut 13.

 

Paimiossa elinkeinojohtaja Mika Ingin mukaan hakemuksista kymmenen oli tiistaina käsitelty ja puollettu ja ne etenevät Turku Science Park Oy:n yrityspalveluihin.

– Hakemuksista kahdeksan meni läpi suoraan ilman lisäselvityksiä ja kaksi selvitysten jälkeen. Kuuden hakijan osalta odotellaan vielä täydennyksiä hakuun.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon kato. Tukea ei myönnetä, jos yrityksellä on jo ennen koronaviruspandemiaa ollut taloudellisia ongelmia. Määräaikaista tukea voi hakea syyskuun loppuun asti.

Jos yksinyrittäjän tilanne on se, että töitä ja tuloja ei ole käytännössä juuri lainkaan, Kela voi maksaa työmarkkinatukea. Tämä tukimuoto yrittäjien työttömyysturvassa on tällä erää voimassa kesäkuun loppuun asti.

Yrittäjyyden tuet ovat herättäneet laajasti keskustelua. Pienyritykset, eli 1-5 henkeä työllistävät yritykset voivat hakea tukea Elystä, ja tätä suuremmat puolestaan Business Finlandin kautta. Yritykset voivat hakea kehittämisavustusta enintään viisi henkilöä työllistäville yrityksille markkina- ja tuotantohäiriöihin. Tukea voi siis hakea toimintaa koskevaan tilanneanalyysiin tai kehitystyöhön maksimissaan 100 000 euroa. Tässä tukimuodossa tukiprosentti on 80 eli omarahoitusta pitää löytyä tuo 20 prosenttia kuluista ja kyse on siis liiketoiminnan kehitysrahoituksesta häiriötilanteessa.

Iltasanomien julkistamien tietojen perusteella tämän seudun yrityksistä vasta muutamille oli myönnetty tukea 20.4. mennessä. Business Finlandin kautta on tuettu Sauvossa Pocadel Oy:tä ja Kristian Salonen Oy:tä kumpaistakin 100 000 eurolla. Näistä jälkimmäinen vastaso yhteydenottoon, ettei tässä kohden halua kertoa kehityshankkeesta, eikä muutoinkaan kommentoida keskeneräistä hanketta.

Elyn kautta on kanavoitunut 100 000 euron tuki mm. kaarinalaisille Enterfindoy Oy:lle ja Logitrail Oy:lle. Pienemmän, mutta merkittävän tuen on saanut mm. paimiolainen Valovoima Oy.

Kritiikkiä tukiratkaisuissa valtakunnallisesti on synnyttänyt paitsi niiden kohdentuminen, myös se, että kun tilanne on äärimmäisen huono ja jo toiminnan peruspyörittäminenkin koetuksella, on monessa yrityksessä suoranainen mahdottomuus synnyttää kehitysprojekteja. Näin eritoten pienyrityksissä. Toisaalta jotkut ovat kehittäneet ja muuntaaneet jo toimintojaan, jolloin tuen hakuun voi löytyä hyvinkin perusteita.

Edelleen on vireillä myös maa- ja elintarviketeollisuuden tukipakettiin kuuluen alalla toimivien maaseudun yritysten tuki. Tätä koskevat ratkaisut ovat tulossa valtioneuvostoon vapun alla.