Yksityisyrittäjien tukihaku alkoi

0

Työ- ja elinkeinoministeriö on julistanut korona-pandemian johdosta uuden yksinyrittäjätuen, jossa valtio jakaa kuntien kautta 250 miljoonan euron tukipotin hädänalaisille yksinyrittäjille.
Turun seutukuntaan on tulossa yksinyrittäjien tueksi noin 20 miljoonan euron suuruinen rahasumma. Haku avautui tänään torstaina kello 9.
Turun kaupungin ja lähikuntien (Paimio, Kaarina, Sauvo, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio ja Rusko) kesken on sovittu yksinyrittäjien toimintatuen hakemusten käsittelystä keskitetyllä mallilla.
Yksinyrittäjien tukihakemukset kanavoidaan seudun kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Sieltä hakemukset ohjataan Turun kaupungin tietojärjestelmään, jossa hakuprosessi toteutetaan hakemusten vastaanottamisesta tuen maksatukseen saakka.
Varsinaisen tukipäätöksen tekee siis keskitetysti – yrityksen kotikunnasta riippumatta – Turun kaupungin viranhaltija.
Turun seudun kunnissa on yhteensä noin 10 000 yksinyrittäjää, jotka ovat tukikelpoisia. Tämä tarkoittaa noin 20 miljoonan euron tukipottia seudulle.
– Tavoitteena on sujuva ja yksinkertainen hakuprosessi, joka mahdollistaa ison hakemusmäärän käsittelyn nopeasti, kertoo toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:stä.
– Odotamme erittäin suurta hakemusmäärää ja olemme varautuneet käsittelemään hakemuksia noin viidenkymmenen henkilön voimin, Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava Tom Palenius toteaa.
– Käsittelyn ruuhkautuminen on silti mahdollista. Tavoitteenamme on joka tapauksessa, että hakemusten käsittelyaika pysyy alle kahdessa viikossa.
– On arvioitu, että ilman jonoa käsittely veisi vain viikon, mutta nyt tulee paljon niin paljon hakemuksia sisään, että käsittely vienee noin kaksi viikkoa, arvelee puolestaan Paimion kaupungin elinkeinojohtaja Mika Ingi.
– Epäilen, ettei tuo 10 000 hakemusta tule riittämään, koska aivan viime metreillä myös kevytyrittäjät pääsivät mukaan tukeen.
Paimion kaupunki on Ingin mukaan panostanut tuntuvasti tukihankkeeseen.
– Meitä on paimiolaisten osalta neljä ihmistä käsittelemässä hakemuksia. Teemme parhaamme, että palvelu olisi yrittäjille mahdollisimman nopeaa.