Huipputehokas kuivuri Alaskartanon tilalle – Kertakuivatuksella kaksi rekka-autollista viljaa

0
Hans, Laura ja Linda Langh uskovat, että maatalouden harjoittaminen kannattaa tulevaisuudessakin. Siitä kertoo halu tehdä mittavia investointeja tilan hyväksi.

KAARINA

110-tien varteen Piikkiöön on noussut noin 30 metriä korkea kuivurirakennus. Langhin perheen omistama Alaskartanon tila saa siitä tiettävästi Suomen tehokkaimman viljankuivaamon.

– Kuivurista tulee kaasukäyttöinen. Kuivauslaitteiston teho on 3 000 kilowattia. Käytännössä se tarkoittaa, että yhteen yli yön kestävään kuivaukseen voidaan ottaa 80 tonnia vehnää eli kaksi rekka-autollista, ja vuorokaudessa neljä rekka-autollista, merenkulkuneuvos Hans Langh kuvailee.

– Kuivuri on täysautomaattinen ja sen siilotilavuus on noin 2 500 kuutiometriä. Olemme kiinnittäneet myös erityistä huomiota kuivurin pölytiiviyteen.

Tytär Linda Langh lisää, että tehokkuus tuo myös energiansäästöä. Suuren kuivauskapasiteetin ansiosta puintia voidaan tehdä parhaimmilla säillä, eli silloin kun viljan kosteusprosentti on alhainen.

– Sen lisäksi säästämme kuljetuskustannuksissa, koska tähän saakka meidän on pitänyt kuljettaa viljaa neljään eri kuivuriin aina Paimioon saakka.

Tavoitteena peltoalan kasvattaminen

Alaskartanon tilaa voi luonnehtia varsin kasvuhakuiseksi, sillä peltoala on kasvanut alun 60 hehtaarista nykyiseen 350 hehtaariin. Viime vuosina nuori polvi on ollut ottamassa lisää vastuuta tilan kehittämisestä.

– Isämme on mukana tilan hoidossa, mutta olemme kasvattaneet omaa osuuttamme tilasta sisareni Lauran kanssa. Suunnitelmissamme on lisätä peltoalaa nykyistäkin suuremmaksi, Linda Langh toteaa.

Lindalla on myös muodollinen pätevyys tilan hoitoon, sillä hänellä on maatalousteknikon koulutus. Sen lisäksi hän on varatuomari ja toimii päätyökseen Pesupalvelu Hans Langh Oy:n toimitusjohtajana.

Nopeaa rakentamista

Uuden viljankuivaamon rakennuttajana toimii Laura Langh-Lagerlöfin johtama Langh Group Oy, joka vuokraa sen Alaskartanon tilalle.

Hans Langh kertoo, että kuivurin rakentaminen on sujunut nopeasti. Rakennuksen pystytys alkoi tammikuussa, ja parhaillaan asennetaan kuivauslaitteita. Kaiken pitäisi olla valmiina heinäkuun seitsemäntenä päivänä.

Omaa rahoitusta, ilman tukia

Kyse on varsin mittavasta investoinnista, sillä kustannusarvio on noin 1,5 miljoonaa euroa. Hankkeelle ei ole haettu tukia, vaan Langh Group toteuttaa sen omalla rahoituksellaan.

Viljan kuivaaminen liittyy vahvasti Langhien yritysten historiaan. Se sai alkunsa siitä, kun Hans Langhin isoisä perusti Makarlan Kuivuri Oy:n vuonna 1957. Yritys harjoitti rahtikuivatusta Piikkiön, Paimion ja Sauvon alueen viljelijöille sekä vakuutusyhtiöille, jotka tarvitsivat kuivatusta laivoissa kastuneille viljalasteille.

– Suunnitelmissa ei ole kuitenkaan palata rahtikuivaukseen, vaikka uudessa kuivurissa riittäisikin kapasiteettia, Hans Langh naurahtaa ja lisää, ettei mahdollista yhteistyötä jonkun viljaliikkeen kanssa kuitenkaan poissuljeta.

  • ”Viljan kuivaaminen tilalla sai alkunsa, kun isoisäni perusti Makarlan Kuivuri Oy:n vuonna 1957.”
    Hans Langh