Kaarinan kirjasto oli maakunnan vilkkain

0

KAARINA

Kaarinan kirjasto on pitkään ollut yksi Varsinais-Suomen käytetyimmistä kirjastoista. Kaarinan pääkirjasto onkin Turun pääkirjaston jälkeen maakunnan toiseksi vilkkain kirjastopiste. Väkimäärään suhteutettuna sen käyttöluvut olivat viime vuonna selvästi maakunnan suurimmat.

– Kaarinan kirjasto on ollut vilkkaasti käytetty nykyistä huonommissakin tiloissa, mutta käyttöluvut kasvoivat hurjasti erityisesti sen jälkeen kun uusi pääkirjasto avattiin Kaarina-talossa, kulttuuri- ja kirjastopalvelujohtaja Ritva Nurminoro kertoo.

– Myös omatoimikirjastojen avaaminen Littoisissa ja Piikkiössä on lisännyt kirjaston käyttöä.

Kaarinan kirjasto on ainoa varsinaissuomalainen kirjasto, jossa asukaskohtainen lainaus ylittää 20 lainan rajan. Nurminoro huomauttaa, että se on valtakunnallisestikin ihan kärkitulos.

– Kaarinan kirjastolla on ollut onni saada palkkalistoille aktiivista ja osaavaa henkilökuntaa, Nurminoro kiittelee.

Kaarinan kaupunginkirjaston asukaskohtainen kokonaislainaus on 20,35, josta kirjojen lainaus on 16,22 lainaa/asukas. Koko maassa vastaavat luvut ovat keskimäärin 15,66 lainaa ja 12,72 kirjalainaa.

Lastenkirjasto- ja koulukirjastotyöhön panostaminen näkyy myös selvänä piikkinä Kaarinan kirjaston lainausluvuissa. Merkille pantavaa on myös ruotsinkielisten kirjojen lainauksenmerkittävä kasvu.

Pääkirjasto Kaarina-talossa ja omatoimikirjastot Piikkiössä ja Littoisissa ovat kasvattaneet Kaarinan kirjaston käyntimäärät kymmenessä vuodessa kaksinkertaisiksi. Fyysisiä asiakaskäyntejä oli viime vuonna liki 428 000 kappaletta, kun vuonna 2012 niitä oli vajaa 211 000.

– Päivittäisten kävijöiden määrä Kaarina-talossa lähentelee tuhatta ihmistä. Kirjaston, kulttuurin ja palvelupisteen yhdistäminen samaan yksikköön on ollut hyvä päätös, Nurminoro tuumii.

– Joku asiakkaistamme sanoikin, että Kaarinassa on ensimmäistä kertaa yhteinen paikka, joka yhdistää asiakkaita. Talossa on koko ajan tapahtumia, ja sinne voi tulla vain oleskelemaan.

Pandemia vaikuttaa

Jos viime vuosi olikin Kaarinan kirjastossa isojen käyttölukujen aikaa, kuluvasta vuodesta tulee toisenlainen koronapandemian varotoimien vuoksi.

– Tästä vuodesta taitaa tulla pandemian takia kaikkien aikojen surkein, Nurminoro ennakoi.

Kirjastot suljettiin hallituksen päätöksellä, ja hiukan myöhemmin aluehallintovirasto kielsi myös kirjakassien uloslainaamisen. Yhtä yllättäen hallitus linjasi vapun jälkeen, että rajoituksia aletaan purkaa ja että kirjastot voivat aloittaa lainaustoiminnan vaikka ”heti”.

Kaarinan kirjastot aloittivat varausten itsepalvelunoudon maanantaina 11.5. Asiakkaat pääsevät noutamaan varauksiaan sekä palauttamaan lainoja kaikissa Kaarinan kirjaston toimipisteissä.

Kirjastotilat avataan kuitenkin vasta kesäkuussa. Kirjastoon ei voi jäädä viettämään aikaa, eivätkä asiakaslaitteet ole käytössä.

Piikkiön kirjastosta voi noutaa varauksia ja palauttaa aineistoa sopimuksen mukaan. Kirjastoon tulee ensin ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse. Omatoimikirjastot on toistaiseksi suljettu.

– Take away -kasseja tehdään ainakin kesäkuun alkuun saakka, jolloin kirjastotiloja aletaan vähitellen avata asiakaskäyttöön.