Kirjasto ilman asiakkaita on vain kumiseva Vaski

0

Maaliskuussa alkoi kirjastoissa poikkeustila. Asiakkaita ei saanut enää palvella kirjaston tiloissa ja pian selvisi, ettei aineistoa saanut lainata edes kirjakassipalvelun kautta. Pohdimme kuumeisesti, kuinka voisimme tarjota palveluitamme entistä enemmän etänä ja verkossa ilman fyysistä kohtaamista ja fyysisiä aineistoja. Kirjastot ovat tarjonneet monenlaisia verkkopalveluita ennenkin, mutta näiden käyttö on ollut huomattavasti vähäisempää kirjaston fyysisiin aineistoihin ja palveluhin nähden. Nyt kun fyysistä laatua ei ollut saatavilla, oli verkkopalveluita monipuolistettava ja jotenkin varmistettava, että asiakkaat löytävät nämä palvelut.

Valtakunnallisesti syntyi jos minkälaista streamia, videota, liveä ja tutoriaalia. Neuvontaa tarjottiin puhelimessa, sähköpostissa, facessa, instassa, snäpissä, tubessa, chätissä ja vaikka missä discordissa. Suomalaiset kirjastot ottivat pakon edessä digiloikan lyhyessä ajassa ja niin myös kirjastojen asiakkaat.

Poikkeustila toi mukanaan myös epäilyn siitä, että kirjastossa ei olisi kaikille riittävästi töitä, kun fyysistä asiakaspalvelua ei ole. Etäpalvelu ei kuitenkaan synny tyhjästä ja itsestään, kuten eivät kirjatkaan hypi kirjaston hyllyihin omin neuvoin. Normaaliaikanakin iso osa kirjastossa tehtävästä työstä ei näy ulos yhtä selkeästi kuin kirjaston tiloissa tehtävä asiakaspalvelutyö. Kaikki tämä näkymätön työ kuitenkin mahdollistaa kirjaston tarjoa-man palvelun kokonaisuutena.

Nyt olen helpottunut siitä, että maanantaina saimme kirjaston jälleen auki. Asiakkaita ei ole vielä juurikaan ollut, vaikka julkisesta keskustelusta ja asiakkaiden viesteistä olemme huomanneet, että kirjastoa on todella kaivattu.

Toukokuu ainakin vielä mennään erityisin take away –järjestelyin, mutta kesäkuussa toivottavasti saamme avata tilat asiakkaille laajemmin. Paimion kirjasto myös pidetään avoinna läpi kesän, jos epidemiatilanne sen sallii, vaikkakin supistetuin aukioloajoin. Monet uudet verkkopalvelut ovat varmasti tulleet jäädäkseen, mutta kohtaamiset asiakkaiden kanssa ovat työmme suola.

Arja Pesonen

Kirjoittaja on Paimion kirjaston johtaja.