KOLUMNI Nuoret koronan keskellä – jaksattehan?

0

Siirtyminen etäkouluun tapahtui nopeasti ja yllättäen niin kuin muutkin erikoisjärjestelyt. Varoitusaikaa annettiin päivä, ja jokaiselle tilanne luultavasti tuntui aluksi hämmentävältä. Nyt arkea ovat videopuheluiden välityksellä tapahtuvat oppitunnit. Paimion lukiolla päivät ovat rakenteeltaan normaalin kaltaisia, josta kiitos kuuluu mahtaville opettajillemme. Kaikki oppitunnit pidetään lukujärjestyksen mukaisesti, tapa vain on eri.

Kauhulla olen kuunnellut kertomuksia kouluista, joissa annetaan vain tehtävät päivän aluksi opiskelun jääden omalle vastuulle. Oppimisessa saattaa syntyä ongelmia, ja nuori voi jäädä jälkeen. Lisäksi arjen normaali rytmi sekoittuu näin täysin. Korona-aikana arkirytmin osittainenkin säilyminen on tärkeää hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.

Lapsille ja nuorille poikkeusolot ovat tehneet suuren muutoksen elämään. Olen ollut huolissani nuorten jaksamisesta tässä uudessa tilanteessa, jossa saattaa olla stressitila päällä pitkiä ajanjaksoja. Monille mielenterveys voi olla koitoksella, kun kotoa ei juuri ole voinut poistua näkemään muita. Nuorille sosiaaliset kontaktit ovat ehdottoman tärkeitä. Kotona ollaan enemmän kuin koskaan. Osalle koti ei ole edes turvallinen, jos uhkana on esimerkiksi perheväkivalta tai vanhempien alkoholismi. Näin vakavistakaan tilanteista ei tarvitse olla kyse; hyvinvoivissa perheissäkin voivat seinät alkaa kaatua päälle eristyksissä.

On tärkeää muistaa, ettei karanteenista tarvitse tulla pois uuden taidon kanssa tai esimerkiksi treenattuna. Läheiset kannattaa pyrkiä ottamaan huomioon parhaansa mukaan ja antaa heille omaa rauhaa silloin tällöin.

Kiitos kaikille niille ihmisille, jotka pitävät yhteiskuntaamme pystyssä näinä poikkeuksellisina aikoina. Terveys- ja sosiaalialan ammattilaiset, kauppojen henkilökunta, siistijät, opettajat sekä kaikki muut kriisissä merkittävää työtä tekevät ihmiset: kiitos. Myös kaikki te, jotka olette pyrkineet parhaanne mukaan pitämään kiinni rajoitteista pelastaen ehkä ihmishenkiä: olen ylpeä teistä. Ollaan lähellä, vaikka fyysisesti ollaankin etäällä. Jaksamista jokaiselle lapselle ja nuorelle!

Aada Sevón

Kirjoittaja on lukiolainen, joka kaipaa jo takaisin lähikouluun ja ikävöi koronatonta arkea.