Peruskoulussa palattiin lähiopetukseen

0
Kriivarin nelosluokkalaiset Ilari Mäkinen, Mikko Marttila ja Kaarlo Havuaho ruokailivat oman luokan kesken ja väljästi. Taustalla koulunkäynninohjaaja Sonja Nurminen.

PAIMIO, SAUVO

Kriivarin koulun kolmas luokka tulee välitunnilta sisään ja valmistautuu aloittamaan englannintunnin opettajansa, rehtori Sari Välimaan kanssa. 23 paikalla olevaa oppilasta vastaa toimittajalle yhteen ääneen, että koulutyötä, kavereita ja opettajaa – ja äänekkäimmin juuri häntä – oli etäopetuksen aikana ikävä.

Sitten oppilaat kertovat rehtorin kanssa yhdessä, miten koulussa nyt toimitaan.

– Välitunnilla meillä on yksi alue, piha on jaettu lohkoihin, huomenna sitten on eri alue. Mietitään, mitä voidaan siellä tehdä, edes jotenkin yhdessä, mutta turvavälien kanssa.

Rehtori pyytää kertomaan, mitä jokaisella piti olla mukana repussa.

– Vesipullo ja hanskat!

Sari Välimaa kertoo, että ennen koulutyön aloitusta porrastettiin ja aikataulutettiin koko Kriivarin koulun toiminta. Luokilla on omat aikataulut, omat kulkureitit, nimikoidut vessat ja tässäkin luokassa jopa eri ryhmien vastuuvuoroja. Joku ryhmä seuraa turvavälejä, joku naulakon siisteyttä että pysyy järjestys. Kaikesta selvitään ja on ilo, että oppilaat tulivat hyvillä mielin takaisin.

– Muutamat oppilaat eivät osallistu lähiopetukseen, mutta koetan nyt ottaa heidät mukaan etänä oppitunnille, kertoo Välimaa.

Ruokalassa on neljäs luokka päättämässä ruokailua. Tuttuun torstain tapaan lounaalla syötiin hernekeittoa ja jälkiruokana oli pannaria. Järjestelyissä puuhaava koulunkäynninohjaaja Sonja Nurminen huokaisee, että tilanteiden muutos on ollut vauhdikasta. Juuri oltiin etäohjaajana puhelimessa ja nyt autellaan ruokailun järjestelyissä. Sitä valvotaan erityisesti, että lapset eivät koske kuin omiin ruokailuvälineisiin.

– Hyvin menee yhteistyöllä. Positiivisin mielin ja parhaamme tehdään, että kaikki sujuu, hän kertoo.

Sauvosta sivistysjohtaja Elli Sainio raportoi, että Sauvossakin paluu lähitoimintaan varhaiskasvatuksessa, eskarissa ja koulussa sujui hyvin ja suunnitelmien mukaisesti.

– Väljyyttä koulun ja lastentalon lisäksi saatiin järjestettyä ottamalla käyttöön Sauvon työväentalo, kirjasto, nuorisotalo, seurakuntakoti, Seurala ja PeimariAreenan kokoustilat.

Sauvossa koululuokilta on poissa yksittäisiä oppilaita anottujen poissaolojen vuoksi.

Paimiossa luvallisia ja luvattomia poissaolijoita peruskouluissa oli torstaina noin 8 % oppilasmäärästä. Luvattomia poissaolijoita oli sivistysjohtaja Jyrki Lumiaisen mukaan vain muutama yksittäistapaus – lähes kaikki ovat luvallisia poissaoloja, joihin on anottu lupa.

– Kouluun palaamiseen valmistautuminen on sujunut varsin hyvin, rehtorit olivat tämän päivän jäljiltä hyvin positiivisella mielellä. Tänään jotkut asiat eivät ole vielä sujuneet ihan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta yksityiskohtia hiotaan ja arki saadaan kyllä sujumaan oikein hyvin, totesi Lumiainen iltapäivän rehtorikokouksen jälkeen.

( juttua päivitetty Lumiaisen kommenteilla klo 16.30)