Sauvon kirjasto pyöräytti lainaustoiminnan jo käyntiin

0
Päivi Inkinen muistuttaa, että kirjastoon sisälle ei pääse, ja lähikontaktia kirjastohenkilökunnan kanssa ei ole.

Sauvon kirjasto oli näppärä ja nopea, kun se sai käyntiin lainaustoiminnan jo keskiviikkona, kaksi päivää sen jälkeen kun maan hallitus antoi luvan aloittaa kirjastojen ”uloslainauksen” heti, aivan ensimmäisenä koronarajoitusten purkutoimena.
Kirjastoväki Peimarin seudulla on ihmetellyt hallituksen termiä ”uloslainaus”. He puhuvatkin yksinkertaisesti lainauksesta.
– Vaikka aluehallintovirasto ei heti antanut tarkentavia ohjeita, Vaski-kirjastoissa yhteisesti tulkitsimme, että lainaus voidaan aloittaa. Itse aloitimme sen tänään, Sauvon kirjastonjohtaja Päivi Inkinen kertoi keskiviikkona.
Lainaustoiminta aloitettiin Sauvossa aiemmin tehtyjen aineistovarausten pohjalta. Varattua aineistoa koottiin vain sauvolaisille kirjaston asiakkaille ja niistä aineistoista, jotka olivat saatavilla Sauvon kirjastossa. Vaski-kirjastojen kuljetukset kirjastosta toiseen alkavat vasta ensi viikolla.
Kirjavaraukset voi noutaa sovitusti kirjaston eteisestä.
Paimion kirjastossa odotettiin ensin aluehallintoviraston tarkempaa ohjeistusta. Se saatiin keskiviikkona iltapäivällä.
Ohjeistuksen mukaan kirjastojen on mahdollista aloittaa aineiston noutopalvelu eli take away -tyyppinen lainaustoiminta välittömästi. Muut kuin lainaustoiminnan kannalta välttämättömät tilat tulee kuitenkin pitää suljettuina, eikä oleskelua tai muuta toimintaa kirjaston tiloissa tule sallia ennen kesäkuun alkua. Kunnat voivat aloittaa oman aikataulunsa mukaisesti aineiston uloslainaamisen kirjastoista turvallisuus- ja hygieniaohjeita noudattaen.
Paimion kirjastonjohtajan Arja Pesosen mukaan Paimiossa tehdään nyt valmisteluja, ja tähtäimessä on, että maanantaina 11.5. voitaisiin avata kirjaston aulatila varausten noutoa varten.
– Täytyy kuitenkin vielä selvittää sivistysjohtajan ja kaupungin johtoryhmän näkemys asiasta, käydä neuvottelut Vistan koulun rehtorin kanssa koulun tilatarpeesta sekä tehdä henkilökunnan suojaamiseksi tarvittavia valmisteluja, Pesonen sanoo.
Paimiossa tilannetta mutkistaa se, että ensi torstaina hallituksen päätöksellä lähiopetukseen palaavat peruskoululaiset tarvitsevat lisätilaa väljyysvaatimuksen vuoksi. Paimiossa yhdeksi ratkaisuksi on noussut kirjaston tilojen käyttäminen.
– Toiminta on sen vuoksi järjestettävä siten, että koulun toiminta ja kirjaston lainaustoiminta eivät tapahdu kirjaston tilassa yhtä aikaa. Tämä tarkoittaa Paimiossa sitä, että kirjastotoimintaa voi 14.5. alkaen olla arkisin vain ilta-aikaan, Pesonen kertoo.
Henkilökunnan saatavuudesta lainaustoiminnan aloittaminen ei ole Paimiossa kiinni. Toisin kuin monessa muussa kunnassa, kirjaston väkeä ei ehditty lomauttaa eikä siirtää muihin tehtäviin, vaan heitä on normaalien kirjastotöiden ohella työllistänyt ylimääräinen projekti. Lomautusten piti alkaa 22. toukokuuta, mutta nyt ne on peruttu.
Take away -lainaustoiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakkailla on mahdollisuus noutaa etukäteen tavalla tai toisella varattua aineistoa kirjastosta ja myös palauttaa aiemmin lainattua aineistoa. Aineisto noudetaan kirjastosta sitten, kun asiakas on saanut kirjastolta noutoilmoituksen joko automaattisesti kirjastojärjestelmästä tai henkilökohtaisesti puhelimella tai sähköpostilla.
Pesonen muistuttaa, että minkäänlaista oleilua kirjaston tiloissa ei sallita eikä tietokoneita tai kopiokonetta voi käyttää. Turvaväli- ja hygieniamääräysten on täytyttävä, ja ihmisiä voi olla tilassa vain sen verran, että turvavälit säilyvät koko ajan. Maksuja ei myöskään oteta vastaan kirjaston kassaan.