”Tulisi nyt selvä päätös, oli se sitten kumpi hyvänsä”

0

SAUVO

Sauvolaisella Merirantalalla on vuokrattavana kymmenkunta viehättävää ja hyvin varusteltua vapaa-ajan asuntoa meren äärelllä Karunassa, ja pari myös Houtskarissa. Eipä siis ihme, että kun katsoo mökkien varaustilannetta, kaikki näyttävät olevan tällä hetkellä varattuina pitkälle kesään.

Todellisuudessa tilanne ei ole tämä. 40 prosenttia kesän lyhytaikaisista varauksista on ulkomaalaisilta, joita voisi tässä vaiheessa kutsua ”haamuvaraajiksi”, sillä toistaiseksi ei ole varmaa, pääsevätkö he tulemaan Suomeen vai eivät.

– Ulkomaalaiset välitystoimistot eivät suostu perumaan varauksia niin kauan kuin selviä päätöksiä rajojen avaamisen tai kiinni pitämisen suhteen ei ole tehty. Siksi emme voi myöskään ottaa kotimaisia asiakkaita ulkomaalaisten varausten tilalle vaikka kysyntää olisi, Jarkko Rantala harmittelee.

Rajaliikenteestä selvä päätös


Rantala haluaakin lähettää valtioneuvoston suuntaan vahvan viestin: Nyt on päätösten aika! Tämä niin omasta kuin muidenkin alan toimijoiden puolesta, sillä kaikki ovat samassa tilanteessa.

– Oli päätös sitten mikä tahansa – että raja joko avataan tai että se pidetään kiinni – niin se on paljon parempi kuin roikkua tässä löysässä hirressä. Kun saadaan varma tieto, niin voimme ryhtyä tilanteen mukaisiin toimiin.

Tässä tilanteessa onkin surkuhupaisaa, että ministerit toitottavat, kuinka ”tänä vuonna lomaillaan kotimaassa”. He eivät tunnu ymmärtävän niitä, jotka ovat alalla päätoimisesti töissä. Eivät ainakaan niitä, jotka harjoittavat tavallaan ”vientiteollisuutta” eli tarjoavat lomailua Suomessa ulkomaalaisille.

Finnairkin kaavailee jo avaavansa lentoja, ja EU suunnittelee, että samanlaisessa koronatilanteessa olevien maiden välillä voitaisiin avata ”lentokäytäviä” turisteille. Matkailuyrittäjät ja ulkomaalaiset välitystoimistot tarvitsevat kuitenkin virallisia päätöksiä.

Kalastuskevät peruuntui


Merirantalan kohdalla kyse on isommastakin asiasta kuin pelkästä kesäkaudesta. Sydänkesällä mökit täyttyvät lomailevista perheistä, mutta se ei elättäisi yritystä ympärivuotisesti.

Yritys on saanut jatkettua sesonkia keväästä ja syksystä. Silloin saapuvat Peimarin rikkaille kalavesille kalastajat, joko omatoimimatkoille tai ostaen samalla myös palveluja, kuten vuokraveneen tai oppaan.

– Kevään kalastussesongin lyhytaikaisista varauksista 70 prosenttia oli ulkomaalaisilta. Sitten koronatilanne eskaloitui ja se sesonki peruuntui, ei auttanut mikään, Rantala kertoo.

Kalastusturisteja tulee tyypillisesti esimerkiksi Baltian maista, Venäjältä, Sveitsistä ja Saksastakin. Nyt kotimaan kysyntä alkaa Rantalan mukaan pikku hiljaa paikata vajetta. Syksyn sesongista ei uskalla ennustaa vielä mitään.

Merirantala tarjoaa myös kokous- ja ateriapalveluja. Kuten tunnettua, kevään kokousasiakkaat jäivät kaikkialla tulematta.