Vapaa-ajankalastajat kannustavat: Ongelle lauantaina 23.5.

0
Lauantaina on onkimisen teemapäivä. Kuva Jaana Vetikko, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Suomen Vapaa-ajankalastajat haastavat Ongelle! tulevana lauantaina 23. toukokuuta ja tutustumaan samalla oman asuinympäristön lähikalastuspaikkoihin.

Onkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, eikä tarvitse erillisiä lupia. Se on helppo tapa tutustua kalastusharrastukseen. Mukava oma, oman perheen tai pienen kaveriporukan onkipäivä syntyy ensisijaisesti iloisesta mielestä, jonka hyvä paikkavalinta, kunnossa olevat varusteet sekä mieluisat eväät kruunaavat.

Tavallinen onkivapa on mainio ja varmatoiminen ensimmäinen kalastusväline. Vavan kärkeen kiinnitetään onkilaite, eli kohon, siiman, painon ja koukun muodostama kokonaisuus.

Hyviä onkipaikkoja ovat ympäristöstään erottuvat alueet. Tällaisia ovat esimerkiksi silta-aukot ja niiden läheisyydet, laiturit, ruovikkojen ja kaislikoiden reunat sekä muuta aluetta hieman syvemmät tai matalammat kohdat.
Älä piilota koukun kärkeä syötin sisään, vaan jätä se näkyviin. Näin kala tarttuu paremmin kiinni, kun koukun kärjen ei tarvitse ensin lävistää syöttiä.

Pienten lasten kanssa ongelle suunnatessa aikuisen tulee jättää oma kalastuksensa vähemmälle ja keskittyä lapsen opastamiseen, kannustamiseen ja viihdyttämiseen. Aikuisen tehtävä on antaa kiitosta ja kehuja. Kalaan lähdetään lasten ehdoilla, ilman pakkoa ja riittävän lyhyeksi ajaksi. Ensimmäiselle kalastusreissulle puoli tuntia on sopiva pituus. Kun lapsi kyllästyy, on aika lähteä pois. Näin säilytetään ”kalastamisen nälkä”. Aikuisen on hyvä muistaa, että pienikin saalis on iloitsemisen arvoinen.

Jaa omat onkitunnelmasi somessa #suomionkii #suomikalastaa2020 #vapaa_ajankalastajat

 • Vastuullisen kalastajan askelmerkit:
  * Lähde kalaan vain terveenä. Jos tunnet itsesi yhtään kipeäksi, tai perheessäsi sairastetaan, jää kotiin.
  * Kalasta nyt asuinalueesi lähivesillä tai mökillä. Matkustamisen aika on myöhemmin.
  * Kalasta yksin tai perheen kera ja muista pitää turvaväli muihin ulkoilijoihin ja kalastajiin, vähintään kaksi metriä
  * Muista aina alamitat ja ota vain sen verran kaloja kuin tarvitset.
  * Älä roskaa vaan muista: mitä luontoon viet, sen sieltä myös pois tuot.