Vuoden laji – mutta kuinka monen?

0

Aloitin lintuharrastuksen alle mopoikäisenä 70-luvun alkupuolella. Niistä ajoista tähän päivään olen päässyt näkemään monenlaisia muutoksia linnustossamme. Kehitystä on tapahtunut sekä parempaan että huonompaan suuntaan. Aikoinaan maassamme ihmistoiminnan seurauksena sukupuuton partaalla roikkuneita lajeja on saatu pelastettua ja kanta kasvamaan. Komeimman comebackin tekijä on ehkä merikotka, jonka kanta on nykyään elinvoimainen. Muista elpyneistä lajeista voisi mainita vaikkapa laulujoutsenen, valkoselkätikan ja muuttohaukan.

Toiseenkin suuntaan on valitettavasti menty. Kenen pellolla pesii vielä aiemmin hyvin yleinen, kuuluva ja näkyvä kuovi? Samanlaisesta maaseutumaisemasta kuin kuovi löytyy Suomen linnuston dramaattisimmin vähentynyt lintulaji. 70-luvulla Paimionlahdelle pyöräillessä ei olisi ikinä uskonut, että silloin useimmilla vähänkin isommilla peltoaukeilla, yleisesti jopa pieninä ryhminä laulanut peltosirkku tulee muutamassa kymmenessä vuodessa häviämään maastamme lähes kokonaan. Laji oli sentään vielä aika hiljattain yksi runsaslukuisimmista maaseutuympäristön linnuista.

Peltosirkun romahdus alkoi 90-luvun alussa. Aikoinaan Etelä-Lappia myöten koko maassa satojentuhansien parien voimalla pesineen lajin nykyiseksi kannaksi arvioidaan enää 4000 paria. Siis noin prosentin verran muutaman kymmenen vuoden takaisesta parimäärästä. Kuvitelkaa, millaista vauhtia laji on vähentynyt. Ja väheneminen jatkuu. On esitetty arvioita, että 20 vuoden päästä Suomessa ei nykymenolla käytännössä enää pesi peltosirkkuja.

Peltosirkkujen katoon ovat johtaneet todennäköisesti useat erilliset syyt. Lajin talvehtimisalueilla Länsi-Afrikassa vuosikymmeniä jatkunut kuivuus voi osaltaan selittää ilmiötä. Myös pesimisalueilla on tapahtunut muutoksia. Poikasille tärkeä hyönteisravinto on vähentynyt ja maisema yksipuolistunut. Peltosirkkua voi auttaa – siellä missä niitä vielä on – kesannoilla, leveämmillä ojien suojakaistoilla, jättämällä puita ja pensaita ojien varteen ja vähentämällä haitallisimpien kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Peltosirkku voidaan vielä pelastaa, mutta aika kova kiire alkaa olla.

Peltosirkku on BirdLife Suomen vuoden laji vuonna 2020 ja sen aikana pyritään selvittämään nykyiset pesimäpaikat, tarkentamaan kannanarviota ja tiedottamaan tämän äärimmäisen uhanalaisen lajin tilanteesta.

Jari Kårlund