Ylioppilailla oli erikoinen loppurutistus

0
Lukiossa hyvin menestyneellä Lenni Valtatiellä kiireet jatkuvat kirjoitusten jälkeenkin pääsykokeiden, työn ja varusmiespalveluksen merkeissä. Hän sai yhteiskuntaopista ja englannista arvosanan laudatur, pitkästä matematiikasta ja äidinkielestä eximian ja historiasta magna cum lauden.

– Fiilikset olivat hyvät, kun pääsin töissä tauolla katsomaan ylioppilaskokeiden tuloksia ja tarkistamaan että oma nimi on siellä. Hyvin meni, ja on hauska olla tämän ylioppilaskerran joukossa, tuumi paimiolainen 18-vuotias Lenni Valtatie tiistaina tuoreeltaan.

Tunnelmat olivat koko lailla toiset maaliskuussa, kun ensin jännitettiin kirjoitusten kohtaloa ylipäätään, ja sitten reaaliaineiden kokeita päätettiin yhtäkkiä aikaistaa viikolla.

– Muistan sen perjantain, kun sain tietää että seuraavalla viikolla minulla olisi kirjoitettavana pitkän matematiikan lisäksi myös kaksi reaaliainetta. Ensimmäinen vartti meni kauhunsekaisissa tunnelmissa, että ei oo todellista, Lenni muistelee.

Hän kertoo, ettei hänellä ollut lukulomalla mitään säntillistä lukusuunnitelmaa, vaan lukeminen lutviutui muun elämän mukaan.

– Sitten kun tuo yllätys tuli, niin päätin keskittyä lukemaan pelkkiä kertauskirjoja, en enää mitään kurssikirjoja, Lenni kertoo.

Hän kirjoitti viisi ainetta ja on lopputulokseen tyytyväinen eikä aio esimerkiksi korottaa mitään arvosanaa. Tosin siihen ei olisi aikaakaan, sillä nyt vapaa-ajan vie pääsykokeisiin pänttääminen, samalla kun Lenni on töissä.

– Pyrin Tampereen yliopistoon opiskelemaan politiikan tutkimusta, ja siinä kansainvälistä politiikkaa.

– Vaihtoehtoja on ollut paljon, ja tuo on yksi monista, joita olen pyöritellyt mielessäni. Politiikkaa on tullut seurattua aika paljon. Lukiossakin kiinnostivat eniten yhteiskuntaoppi ja englannin kieli, Lenni kertoo.

Myös politiikan tutkimuksen opiskelijoista 80 prosenttia valitaan nyt todistuksen perusteella. Pääsykokeen kautta otettavien kiintiö on vain 20 prosenttia.

– Arvelin ensin, että saattaisin päästä sisälle todistuksen perusteella, mutta nyt kun näin tulokset niin pitää varautua myös pääsykokeeseen, Lenni kertoo.

– Joka tapauksessa en saa ajoissa tietoa, pääsenkö sisään todistuksella vai en, vaan pääsykokeisiin on pakko lukea.

Heinäkuussa Lenni menee varusmiespalvelukseen Säkylään. Lomailuun ei tänä kesänä ole aikaa, sillä työt Paimion Tokmannilla jatkuvat armeijaan menoon saakka.