0

PÄÄKIRJOITUS

Kotimaassakin pääsee kauas


Kaukomatkailu on hienoa. Sanokoot nurkkapatriootit pirtinpöytiensä takana mitä tahansa. Tänä kesänä ei liene kuitenkaan viisasta lähteä kauas ulkomaille, vaikka se luultavasti tavalla tai toisella onnistuisikin.

Kannattaa odotella parempia aikoja kiltisti kotimaassa.

Onneksi kotimaamme on laaja. Etelästä pohjoiseen linnuntietä 1157 kilometriä ja lännestä itään enimmillään 542 kilometriä. Kun kotimaakunta jää taakse, naapurin Veksi tuskin tulee koputtamaan olkapäähän ensimmäisellä tankkauspaikalla.

Verraten monta tuntia saa Turun seudulta posotella kohti pohjoista, koillista tai itää ennen kuin vieraan vallan raja tulee vastaan.

Jos vaikkapa Saksan Münchenistä matkustaa 1157 kilometrin etäisyydelle huomaa päätyneensä – ilmansuunnasta riippuen – joko Italian Calabriaan, Romanian Transilvaniaan, Ruotsin Smålantiin tai Kentin kreivikuntaan Englannissa.

Kun me matkustamme täältä Peimarista saman verran Pohjoiseen, olemme Utsjoella. Inarissa tai Enontekiöllä.

Suomi-neidon lanteille sijoittuva Suomussalmikin on Turun seudulta linnunteitse 600 kilometrin ja maanteitse 730 kilometrin päässä, jolloin matkustusaika on hyvinkin 9 tuntia.

Suomessa on hulppeasti tilaa matkailla. Meitä on neliökilometrillä noin 17 henkilöä. Esimerkiksi Baijerissa, missä München sijaitsee, väestötiheys on 182 asukasta neliökilometriä kohden. Eikä Baijeri edes ole Euroopan ruuhkaisimpia maakuntia.

Etäisyyksiä ja asukastiheyksiä tärkeämpi seikka on, että Suomi on hienojen ja toisistaan mukavalla tavalla poikkeavien maisemien maa. Päijänteen ja Keiteleen siniset järvenselät. Ylä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun vaaramaisemat ja erämaavedet, Ilmajoen ja Härmanmaan jokilakeudet. Suur-Saimaa, Kallavesi, Pielinen. Ja koko Lappi tietenkin.

Saaristomeren maisema-arvot ovat varsinaissuomalaisille itsestäänselvyys, mutta mainittakoon nekin.

Olen matkustellut junalla niin kauan, että muistan ajan, jolloin diesel-veturit ja teräsrakenteiset matkustajavaunut olivat uusia ja ihmeellisiä. Niinpä rohkenen suositella muutamia matkailumielessä kiehtovia suomalaisia radanvarsipaikkakuntia (kaikkiin ei enää pääse junalla):

Alahärmä, Hanko, Iisalmi, Isokyrö, Kesälahti, Keuruu, Kolari, Kotka, Kuopio, Lapinlahti, Lappeenranta, Lieksa, Nurmes, Saarijärvi, Salla, Sastamala, Savonlinna, Tammisaari, Tampere, Vuokatti.

Hyppää rattiin tai anna kiskojen viedä.

PERTTU HEMMINKI