PÄÄKIRJOITUS Föliä on nyt mahdollista laajentaa

0

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalla on huomenna keskiviikkona kokous. Agendalla on muun muassa Föli-alueen laajentaminen. Uusina kuntina Föli-liikenteen piiriin saattavat lähivuosina päästä Paimio, Parainen, Masku, Nousiainen ja Mynämäki.

Kolme vuotta sitten seudullinen joukkoliikennelautakunta päätti, ettei Föli-aluetta toistaiseksi laajenneta. Taustalla oli, että aiempi kustannusjakomalli olisi tuonut nykyisten Föli-kuntien maksettaviksi myös uusien Föli-kuntien kustannuksia.

Kustannusjakomallia on sittemmin muutettu. Kustannusjaon puolesta Föli-aluetta on nyt mahdollista laajentaa.

Seudullinen joukkoliikennelautakunta tekee tänä vuonna karkean arvion Fölin mahdollisen laajenemisen vaikutuksista. Arvio tehdään nykyisten Föli-alueen kuntien ja edellä mainittujen viiden kunnan näkökulmasta.

Kuntavaalien edellä kartoitettiin paimiolaisten toivomia palveluja. Toivomuslistan kärkeen nousi Föli-liikenne, jonka myötä bussimatkustus Turun suuntaan tulisi huomattavasti nykyistä edullisemmaksi.

Paimiolaisten päättäjien on syytä muistaa tämä toive, kun neuvotteluja Föli-alueeseen liittymisestä ryhdytään toden teolla käymään.

Tilaisuus, jota ei parane missata.

Vaikka on toki niinkin, ettei sellaista palvelua ole olemassakaan, minkä piiriin kannattaa liittyä hinnalla millä hyvänsä.

Seudullisen joukkoliikennelautakunnan soisi puolestaan ymmärtävän, että olisi kaikkien strategioiden ja maakunnallisten linjausten vastaista jarruttaa tai edes hankaloittaa joukkoliikenteen käytön yleistymistä 326 000 asukkaan seutukunnassa.

Esimerkiksi pian solmittavassa Varsinais-Suomen laajassa MAL-sopimuksessa joukkoliikenne, ilmastonmuutoksen torjuminen ja vähähiilisyys ovat suorastaan avainsanoja.

Hyvä on muistaa sekin, että puolet moottoritien halkoman Paimion ilmastopäästöistä tulee liikenteestä.

Ensimmäisen vaiheen ”kevytselvityksessä” arvioidaan kustannusvaikutuksia karkealla tasolla.

Kuluvana vuonna selvitetään myös mahdollisen yhteisen liikenteen alkamisaikataulu. Ajatuksena on, että uusista Föli-kunnista voisi syntyä päätös joko vuoden 2021 syksyllä tai seuraavan vuoden alkupuolella.

Jatkoselvitys – joka on todennäköisesti mukana oleville kunnille maksullinen – tehtäneen konsulttityönä kevätkaudella 2021.

PERTTU HEMMINKI