PÄÄKIRJOITUS
Tätä kirjoitettaessa mittari näyttää varjossa 27 astetta. Huomiselle luvataan uusia lämpöennätyksiä ja jo monta päivää on puhuttu ennätyshelteisestä kesäkuusta. Lomailija voi tietenkin hakeutua vilvoittelemaan vaikka rannalle tai varjoisaan paikkaan, mutta moni on töissä läpi kesän – sisällä tai ulkona – kuumissaan. Tauot ja suositukset lepoajoista on otettava tosissaan.
Varoituksia ja muistutuksia jaetaan myös vaarallisesta uv-säteilystä ja aurinkosuojan tarpeesta. UV-säteilyltä pitäisi suojautua, kun UVI on kolme tai korkeampi. Tuo indeksiluku kolme toteutuu Ilmatieteen laitoksen mukaan täällä toukokuusta elokuuhun, kauniina keskikesän päivänä peräti seitsemän tunnin ajan eli tyypillisesti kello 10 -17. Koko alkukesän säteilyarvot ovat olleet hyvin tai vaarallisen korkeita.
Erityisen tärkeää näin hellesäällä on suojata elimistöä kuivumiselta. Erityisen alttiita nestehukalle ja lämpöhalvaukselle ovat lapset ja ikääntyneet. Ihminen tarvitsee tavallisesti noin 1,5 litraa vettä päivässä, mutta hikoillessa keho kaipaa runsaampaa nesteytystä. Hien mukana keho menettää nesteiden lisäksi jonkin verran myös suolaa – siksi esimerkiksi kivennäisvesi on hyvä juomavaihtoehto.
Nesteytyksen tarve on kesäkuumalla yksilöllinen. Jos vessassa ei tarvitse juuri käydä, on juonut liian vähän vettä. Elimistön kuivahtamisella voi olla vakavia terveydellisiä vaikutuksia.
Aurinko porottaa ja hiki virtaa. Se tuntuu epämiellyttävältä, mutta hikoileminen sinällään on ihan terveellistä. Keho viilentää itseään. Jokainen hikoilee omalla tavallaan: ihmisellä on 2-4 miljoonaa hikirauhasta, ja hien määrä riippuu muun muassa iästä, sukupuolesta ja liikuntatottumuksista. Kun lämpömittarin lukemat kohoavat, hikoilemme aluksi tavallista enemmän, mutta tehottomammin. Ihminen voi hikoilla litratolkulla päivässä, eikä se ole epäterveellistä, jos nesteytys on kunnossa. Hikoilu tasaantuu, kun keho tottuu lämpöön.
Väljät, vaaleat vaatteet eivät paahda. Vaatteita voi myös viilentää kostuttamalla. Sisäilmaa voi viilentää ilmastoinnin tai tuulettimen avulla. Jos haluat ulos liikkumaan, lähde vasta myöhemmin illalla tai aikaisin aamulla ja pysy varjossa lämpimään aikaan. Muistanet, että karvaisella lemmikillä on yhtä kuuma liikkua, ja kupissa on aina oltava juotavaa. Lapsia ja lemmikkejä ei myöskään saa jättää autoon odottelemaan.
Keskipäivällä on paras pysytellä varjossa. Fyysisesti raskas työ tai urheilusuoritus kannattaa ajoittaa aamupäivään, jottei keho pääse kuumenemaan liikaa. Jotkut sovittavat jopa vuosikausirytmiään keleihin.
Mutta jotain hyvääkin: ei lämpö luita riko. Nautitaan!
Taina Tukia