Kesäyö Sauvosta Turkuun Jukolan hengessä

0
Paimion Rastin Pasi Ikoselta odotettiin avausosuudella paljon enemmän. Sauvon Ahtelan kallioilla meno olikin vielä pirteää, mutta loppumatkasta oli sitten vaikeampaa ja ero kärkeen kasvoi yllättävän suureksi.

PAIMIO,TURKU

Kun korona peruutti suunnistuskevään kilpailukauden ja sitä myötä Jukolan viestin, piti jotain korviketta keksiä. Syntyi ajatus kilpailusta, joka ensimmäisten Jukolan viestien tapaan kiertäisi paikasta toiseen ilman varsinaista kilpailukeskusta

Turun Suunnistajien, Liedon Parman ja Paimion Rastin aktiivit suunnistuslegenda Janne Salmen johdolla päättivät muuttaa ajatuksen teoiksi. Syntyi Impivaaran viesti, joka starttasi perjantai-iltana Sauvon Ahtelasta ja päättyi lauantaiaamuna Turun Impivaaraan.

Osuuksia oli Jukolan tyyliin 11 – seitsemän miestä ja neljä naista – ja reitti kulki pääpiirteissään Paimion ja Liedon kautta sopivia maastoalueita kiertäen. Mukaan mahtui niin pitkää yöosuutta Louna-Jukolan maastossa kuin sprinttisuunnistusta yön hämärimmillä hetkillä Paimion keskustassa. Lähtöajat Ahtelasta laskettiin aikatasoituksin siten, että ennakolta vahvimmiksi arvioidut joukkueet joutuivat starttaamaan myöhemmin. Näin 17 joukkueen lähtöihin kului vajaat puolitoista tuntia.

Yhteensä pitkälti toistasataa kilometriä suunnistusta vaati myös runsaasti ratamestarityötä. Itse suunnistus olikin tapahtumassa pääosassa, kun taas vaihdot ja muu oheistoiminta pidettiin mahdollisimman kevyinä.

– Ratamestarina oli mielenkiintoista toteuttaa eriteemaisia ratoja. Samalla me ikään kuin kirjoitimme Impivaaran viestin tarinaa. Tapahtumaan konseptin myötä kisaa piti viedä myös vähemmän suunnistetuille alueille. Näin useita karttoja saatiin samalla ajantasaistettua, joten niitä on helpompi hyödyntää myös esimerkiksi Peimarin Rasteilla, kertoi ratamestari Sami Valkama .

– Oli mukava nähdä, että tapahtuman seuraaminen kiinnosti laajaa ihmisjoukkoa. Tunnelma vaihtopaikoilla oli upea, ja palaute oli erittäin positiivista.

Paimion Rastin joukkueelta yö oli nousujohteinen. Takamatka täysin tiltanneen Pasi Ikosen avausosuuden jäljiltä oli melkoinen, mutta kärsivällinen taistelu tuotti tulosta. Seuran ykkösjuniori Milja Väätäjä toi viestin maaliin hienosti toisena, vaikka taival melko tuskaista olikin.

– Alkuun oli vauhdikasta sprinttiä, ja aloitinkin aika kovaa. Mutta ei kulkenut, ei juoksu eikä suunnistus, sanaili kakkosena ankkuriosuudelle lähtenyt Väätäjä.

Paimion Rastin viestiä veivät Pasi Ikonen , Inga Dambe , Markus Lindeqvist , Toni Saari , Emma Silvennoinen , Lari Takanen , Jere Sipponen , Eveliina Hirvonen , Topias Arola , Samuel Heinonen ja Milja Väätäjä .

Voiton yli 14 tunnin viestinviennin päätteeksi kuittasi tamperelaisen Kooveen ja Ikaalisten Nousevan-Voiman yhdistelmäjoukkue.

Aika näyttää, jääkö ensimmäinen Impivaaran viesti samalla lajissaan viimeiseksi. Ainakin ajankohdan pitäisi olla jokin Jukola-viikonlopusta poikkeava.

– Kilpailijoiden kommenttien ja myös järjestäjän näkökulmasta jäi sellainen kuva, että tämän tapaiselle kilpailulle voisi olla tilausta muutenkin kuin vain poikkeusolojen vuoksi, sanoi Jukka Oksa , yksi viestin ratamestareista.

”Jukolan viestiviikonloppu ilman Jukolaa”Suunnistusväelle juhannusta edeltävä viikonloppu on iät ajat ollut Jukola-viikonloppu. Tällä seudulla sitä paikkasi nyt Impivaaran viesti Sauvosta Turkuun.

Paikkaus oli sikälikin kovaa luokkaa, että viestiä saattoi seurata livelähetyksenä läpi yön. Jos ajantasainen netti-TV-lähetys jäi näkemättä on kilpailun livestream-lähetys (lähes) kokonaan katsottavissa Kestävyysurheilun sivuilla sekä YouTubessa.

Yli neljätoistatuntisen suunnistusrepeämän tuloksena ennakkosuosikkina kisaan lähteneen Ikaalisten Nouseva-Voiman, eli ”Nouskin”, ja Kooveen yhteisjoukkueen ankkuri Evely Kaasiku saapui maaliin ensimmäisenä Impivaaran urheilukentälle ja varmisti joukkueen paikan suunnistushistoriassa. Mukaan lähti myös Impivaaran viestin upea kultainen hirvi -kiertopalkinto.

Maalissa ero toiseksi jääneeseen Paimion Rastiin oli vain 5:13.

Kisan järjestivät yhteistyössä Turun Suunnistajat, Paimion Rasti ja Liedon Parma.