Koti kodikkaaksi sisustusarkkitehdin avulla 

0
Leikkimökissä voi leikitellä väreillä.

PAIMIO

Studio EmRoSan yrittäjä paimiolainen Katja Lahti on toiminut alalla jo kymmenen vuotta. Yrittäjälle oli jo lapsena selvää, mitä hän haluaisi aikuisena tehdä.  

– Piirtelin lapsena paljon kuvia. Kuvissa oli aina ihmisiä erilaisissa taloissa, joten tavallaan olin jo silloin kiinnostunut erilaisista tyyleistä sisustaa asuntoja. Silloin en toki tiennyt sisustusarkkitehdin ammatista. Piirsin siksi, että rakastin kaikkea taiteellista, Lahti kertoo.  

Opiskelujen jälkeen nuori nainen olisi voinut tehdä sisustussuunnittelijan töitä, mutta alasta kiinnostunut Lahti päätti opiskella vielä lisää. Nyt vuosien työkokemuksen lisäksi naisella on ammattitaitoa ja koulutusta arkkitehtuurista, sisustamisesta ja muotoilusta, ja aikeena panostaa yrittäjyyteen aiempaa enemmän.

– Pihasuunnittelu on mielestäni todella kiinnostavaa. Taidan olla sellainen ikuinen opiskelija, aina on jotain uutta opittavaa, yrittäjä naurahtaa.  

Sisustusarkkitehdin töiden lisäksi Lahti toimii sisustusalan opettajana sisustuskurssilla.  

– Opettaminen on mielenkiintoista ja antoisaa. Kun opettaa opiskelijoille uusia asioita, syntyy keskustelua ja erilaisten mielipiteiden vaihtoa. Tässä voi oppia paljon itsekin, nainen toteaa. 

Yrittäjä nauttii Paimiossa asumisesta.  

– Halusimme lapsille hyvän kasvuympäristön, ison tontin ja tahdoimme, että asunto on hyvien kulkuyhteyksien päässä Turusta ja Helsingistä.  

Lahden talossa on paljon itse tehtyä ja suunniteltua. Terassi on kokonaan itse tehty ja maisemointi on myös itse suunniteltu. Lahti tykkää suunnitella suuria kokonaisuuksia, mutta nauttii samalla pienten yksityiskohtien miettimisestä. Yrittäjä on oppinut, kuinka tärkeää on kunnioittaa toisten tyyliä, eikä tehdä kaikkea oman mieltymyksen mukaan.  

Ajan ilmiöt vaikuttavat paljon sisustustrendeihin. Ekologisuus on nykyään tärkeää kaikille sisustajille. Enää ei haluta taloon kertakäyttötavaraa, vaan suositaan kotimaista, kestävää ja laadukasta rakentamista ja sisustamista. Luonnonmateriaaleja ja kierrätystä arvostetaan. 

Sisätilojen sisustamisen lisäksi ihmiset ovat innostuneet vuosien varrella yhä enemmän ulkotilojen sisustamisesta. Ei ole väliä asutaanko kerrostalossa, rivitalossa vai omakotitalossa. Ulkotiloista halutaan ottaa kaikki hyöty irti.  

– Terasseille ja parvekkeille tuodaan paljon mattoja ja erilaisia tekstiilejä. Materiaalit ovat nykyään paljon parempia kuin ennen ja säänkestäviä tekstiilejä löytyy paljon, Lahti kertoo. 

Muutos sisustamisessa näkyy myös kasveissa. Pelargonioiden rinnalle pihamaalle on tullut myös eksoottisia kasveja, esimerkiksi palmuja. 

Avoimien tilojen vastapainoksi käytetään myös tilanjakajia. Ulkotiloja voidaan jakaa erilaisiin alueisiin ja sisätiloihin saa kätevästi yhden lisähuoneen nopeilla muutoksilla. Kasvihuoneet ja leikkimökit ovat nykyään persoonallisia ja niiden ideointiin käytetään paljon aikaa.  

– Asumisen mukavuuteen halutaan panostaa, yrittäjä toteaa.