
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta on viime aikoina väläytellyt vihreää valoa Föli-alueen laajenemiselle.
Seudullinen joukkoliikenne arvioi tänä vuonna Föli-liikenteen laajenemisen kustannusvaikutuksia karkealla tasolla. Samalla kartoitetaan halukkuutta ”uusien” kuntien mukaantulolle.
Paimion päättäjät ilmaisivat äskettäin alustavana kantanaan, että Paimion tulee olla aktiivisesti mukana neuvotteluissa ja pyrkiä määrätietoisesti mukaan Föli-alueeseen.
Lähtökohtaista
vastustusta ei oleTurun seudun joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte kertoo, että nykyisissä Föli-kunnissa suhtaudutaan lähtökohtaisen myönteisesti Fölin laajentamiseen.
– Vastustusta ei ole, joten liikkeelle päästään puhtaalta pöydältä, Korte toteaa.
Kortteen mukaan Fölin ulkopuolisista kunnista Masku on ollut jo usean vuoden aktiivisin mukaan pyrkijä. Seuraavaksi eniten kiinnostusta on ollut Paimiossa.
Fölin ulkopuolella olevilla kunnilla on pienemmät asukaskohtaiset joukkoliikennekustannukset kuin Föli-kunnilla, mutta toisaalta seudullisen bussiliikenteen käyttäminen on muille kuin Föli-kuntien asukkaille tällä hetkellä kallista ja hankalaa.
Lisäksi Föli on kuntien kohdalla myös merkittävä vetovoimakysymys.
Samalla taksalla
kaikkiin kuntiin?Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että jos Föli laajenee, niin tasataksa säilyy silti. Toisin sanoen Föli-matkalippuja myytäisiin jatkossakin samaan hintaan kaikissa Fölin jäsenkunnissa.
– Tähän saakka tasataksa on ollut mahtava menestystekijä Fölin taustalla. Ilman tasataksaa matkustajamäärät olisivat luultavasti paljon pienemmät, Korte sanoo.
Tasataksasta luopuminen toisi myös lisää kustannuksia ja vaivannäköä. Nykyiset uudehkot rahastuslaitteet tulisi vaihtaa, mikä olisi kallis ratkaisu. Samalla asiakasystävällisyys vähenisi oleellisesti.
Jos uudet Föli-kunnat – jotka pääsääntöisesti sijaitsevat kauempana Turun kauppatorilta kuin nykyiset Föli-kunnat – saisivat oikeuden nauttia tasataksasta, joutuisivat ne luultavasti vastineeksi maksamaan enemmän kuntakorvausta suhteessa asukas tai matkustuskerta.
Viime kädessä laajenemisen kohdalla onkin kysymys siitä, kuinka kustannusjako toteutetaan.
Oma etu ylinnä
turha neuvotella– Oikeudenmukaisuuden tunne on keskeinen seikka. Jotta neuvotteluissa päästään eteenpäin – ja toivottavasti aina ratkaisuun saakka – on tärkeintä, että kustannusjako koetaan kaikissa kunnissa oikeudenmukaiseksi, Korte sanoo.
Eli ei niin, että jotkut kunnat selkeästi hyötyvät, ja jotkut toiset joutuvat maksamaan ylihintaa liikenteen todellisiin kuntakohtaisiin kustannuksiin nähden.
Kortteen mukaan sataprosenttiseen tasavertaisuuteen ei ole mahdollista heti päästä, koska maksuosuuksista joudutaan ensi alkuun päättämään pelkästään arvioitujen matkustajamäärien perusteella.
– Jos käy jonkin ajan kuluttua ilmi, ettei laskutus ole syystä tai toisesta oikeudenmukaista, voi Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta tehdä päätöksen maksuosuuden muuttamisesta.