Miksi rottahavainnot ovat lisääntyneet Paimiossa?

0
Lintujen ruokinnat on yksi rotille helppo ruokapöytä.

Paimiossa on havaittu kuluvana keväänä tavallista enemmän rottia. Onko niistä tullut ilmoituksia, terveystarkastaja Tiina Torkkeli-Pitkäranta?
– Kyllä, ympäristöterveydenhuoltoon on oltu yhteydessä.
Onko samaa ilmiötä havaittu muuallakin?
– Muista kunnista ei ole tullut ilmoituksia asuinalueilta viime aikoina.
Mistähän rottamäärä johtuu?
– Ilmiö voi olla satunnainen tai siihen on jokin syy, joka ei ole tiedossa. Yleensä ruuantähteet, juuresten tai hedelmien tähteet ja kuorintajätteet ja muu keittiökompostiin laitettava jäte sekä erilaiset tuotanto- tai lemmikkieläinten rehut tai rehujen tähteet ja rehujätteet houkuttelevat jyrsijöitä aterialle. Avokompostit ja rikkinäiset roska-astiat saattavat houkutella jyrsijöitä. Myös runsas tavaramäärä ulkona ja ulkovarastoissa voi houkutella jyrsijöitä tekemään mukavia pesäpaikkoja. Paimiossa tehdyn tarkastuksen perusteella ei löytynyt selvää syytä rottien etsiytymiseen alueelle. Vaikuttaisi siltä, että rotat ovat sattumoisin löytäneet hyviä oleskelupaikkoja, vaikka paikalla ei ollut siihen sen parempia edellytyksiä kuin muuallakaan.
Ovatko rotat hakeutuneet uusille alueille?
– Vaikea sanoa kun ilmoituksia tulee kaikkiaan melko vähän.
Vaikuttiko leuto talvi asiaan?
– Tämä saattaa olla yksi syy rottien lisääntyneeseen esiintymiseen. Varsinkin pikkulintujen ruokinta talvella saattaa houkutella jyrsijät paikalle.
Kenelle rottien tuhoaminen kuuluu?
– Lähtökohtaisesti kiinteistön omistajalle. Mikäli selkeä aiheuttaja löydetään, se/hän on velvollinen hoitamaan torjunnan ja ryhtymään toimenpiteisiin etteivät vastaisuudessa jyrsijät lisääntyisi alueella. Paimion tapauksessa ei ole ilmennyt erityistä aiheuttajaa, joten kiinteistöt joutuvat hoitamaan rottasodan itse. Käytännössä kaikkien kiinteistöjen, joiden alueella rottia esiintyy, tulisi osallistua tuhoamiseen, jotta saadaan hyvä tulos. Rottia voi hävittää kotikonstein eli erilaisilla loukuilla tai ammattimainen tuholaistorjuntayritys voi hoitaa asian.
Mitkä ovat hyviä konsteja rottien tuhoamisessa?
– Erilaiset loukut. Näistä on sekä hyviä että vähemmän hyviä kokemuksia. Kannattaa kysellä tutuilta tai googlettaa netistä hyviä vinkkejä. Loukkuja voi ostaa maatalous- ja rautakaupoista tai valmistaa itse.
Millaisia konsteja ei saa käyttää?
– Ei saa ampua, sillä luodin kimpoamisen vaara on suuri. Ammuskelu ei myöskään ole sallittua useistakin syistä. Hyviä rotanmyrkkyjä ei enää saa tavallinen kuolevainen ostaa eikä käyttää. Kasvinsuojeluaineita koskevan tutkinnon suorittaneet viljelijät voivat torjua ongelmajyrsijät omalla tilallaan tehokkailla myrkyillä, mutta asuinalueilla näitä aineita ei tule käyttää, jotta ne eivät kerry muihin eläimiin. Ammattimaiset tuholaistorjuntayritykset voivat tuhota jyrsijöitä tehokkain menetelmin.
Onko jotain merkkejä mistä tietää että vaikkapa omalla kiinteistöllä on rottia?
– Rotan mentäviä aukkoja ilmestyy pihamaalle ja rakenteisiin sekä maanpinnan ja rakenteiden väliin. Rotan jätöksiä ilmestyy, ja jos rotat ovat järsineet materiaaleja, voi jyrsintäjätteen määrä olla suuri. Myös sotku voi olla melkoinen, mikäli rotat ovat löytäneet syötävää. Erilaiset rapina- ja jyrsintä-äänet yöllä vaikeuttavat nukkumista, varsinkin jos jyrsijä on seinän rakenteissa lähellä nukkujaa.
Miten rottien pesiytymisen omiin nurkkiin voi estää?
– Siisteys ja hyvä järjestys on kaiken a ja o. Mitään ruuan- tai rehuntähteitä ei pidä jättää jyrsijöiden ulottuville, vaan kaikki syötävä pidetään suljetuissa varastoissa ja jätteet toimitetaan mahdollisimman pian suljetuissa pusseissa ja astioissa eteenpäin. Biojätteiden kompostointi tulee tehdä suljetussa kompostorissa ja hoitaa niin, ettei se aiheuta hajuhaittaa, mikä kerää haittaeläimiä. Lintujen ruokinta talvisaikaan ei ole suositeltavaa tiheästi asutuilla alueilla, mikäli ruokintapaikkaa ei ole mahdollisuus puhdistaa säännöllisesti. Kiinteistön pihalta ja varastoista tulisi poistaa tarpeeton tavara ja jäte.
Milloin rotat tavallisesti liikkuvat?
– Öiseen aikaan. Päivällä rotat enimmäkseen nukkuvat, ja mikäli niitä rupeaa näkymään päivälläkin, rottaongelma on yleensä jo suuri.
Kuinka tehokkaasti ne lisääntyvät?
– Hyvissä olosuhteissa eksponentiaalisesti, esimerkiksi jos saavat rauhassa elellä viljavarastossa. Yleensä kuitenkin monet tekijät rajoittavat lisääntymistä.
Voiko tilanne vielä pahentua nykyisestäkin?
– Kaikki on mahdollista. Rottia on nyt Paimiossa ilmeisesti melko pienellä alueella, ja jos asukkaat puhaltavat yhteen hiileen, saadaan rotat tuhottua eikä uusia tule tilalle.