Paimiossa ja lähiseudulla liikkuu paljon susia

0
Susia tavataan tälläkin seudulla yhä useammin ja hyvinkin lähellä asutusta. Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion perusteella voi päätellä, että on vain ajan kysymys, koska alueella on susireviiri.

PAIMIO

Luonnonvarakeskuksen juhannuksen edellä julkistaman kanta-arvion mukaan Paimion alueella ei ole susireviiriä, mutta ympäristössä pohjoisessa ja idässä on laumareviirejä tai susiparin reviirejä.

– Esimerkiksi Laitila-Mynämäki-Pöytyä -alueella oli keväällä kolme isoa laumaa, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Lukesta.

Paimiossa, Sauvossa ja Piikkiössä liikkuu Luken mukaan vaeltelevia susia. Käytännössä arvioidaan, että tällä seudulla on potentiaalinen mahdollisuus susiparin löytää toisensa, pariutua ja perustaa reviiri.

Viimeisimmät susihavainnot tehtii tiettävästi toukokuussa. Osasta näistä myös uutisoitiin ja sosiaalisessa mediassa käytiin havainnoista vilkasta keskustelua.

Paimiossa havaintoja oli ainakin Tuuvalassa ja Kalevan ja Halikon rajamailla. Liedon puolella lammastilalla vieraillut susi tappoi ison liudan emolampaita.

Kanta-arvioiden ja dna-näytteiden perusteella tehtyjen tutkimusten perusteella susien määrä on noussut merkittävästi nimenomaan Lounais-Suomessa. Arvioiden mukaan läntisessä Suomessa on 18 laumaa. Susilauma tarkoittaa kolmen tai useamman suden ryhmää, jotka liikkuvat pääosin yhdessä ja jakavat saman reviirin.

Laumojen määrä koko maassa on noussut kolmen vuoden aikana selkeästi. Pari- ja laumahavaintojen määrä on edelleen nousussa, sillä susikanta vahvistui viime vuoden keväällä, kun pentuja syntyi reippaasti.

Vuoden 2019 hyvä pentutuotto voikin realisoitua kannan runsastumisena kevään 2021 pentutuotossa, kun 2019 syntyneet sudet saavuttavat sukukypsyysiän. Susikannan vahvistuminen näkyy ihmisten silmissä juurikin siten, että ihmiset ja sudet kohtaavat luonnossa yhä useammin.

− Vuoden takaisen hyvän pentutuoton odotetaan näkyvän vaeltavien susien aiempaa suurempana määränä nyt kesällä 2020 ja uusien reviirialueiden valtaamisena syksyn ja talven aikana. Reviirien määrä on suurimmillaan alkutalvesta, ennen kuin talviajan ankarammat olosuhteet kasvattavat kuolleisuutta, kertoo Luken erikoistutkija Samu Mäntyniemi.

Luonnonsuojeluliitto ilahtui, metsästäjät varovaisia

Suomen luonnonsuojeluliitto kommentoi susikannan kasvua odotettuna ja tiedotti tuoreeltaan, että rauhanomainen rinnakkainelo ihmisen ja suden välillä on edistynyt myönteisesti.

– Susikannan kasvu on odotettu. Susien tappolupia ei ole myönnetty yhtä paljon kuin ennen. Samalla eri tahojen tekemä suden laittoman tappamisen vastainen työ on vähentänyt salametsästystä, sanoi Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Luonnonsuojeluliitto puhuu rauhanomaisesta rinnakkainelosta, eikä usko susikannan liian suureen kasvuun. Metsästäjäliitto sen sijaan toi heti julki kannanoton, jonka mukaan kannanhoidollisen metsästyksen lisääminen on liiton mielestä tärkeää

– Luken arvio 30 laumasta ylittää nyt selkeästi kannanhoitosuunnitelmassa määritetyn pienimmän elinvoimaisen kannan tason, joksi on määritelty 25 laumaa tai lisääntyvää paria. Kannan kehitys antanee pontta kannanhoidollisen metsästyksen valmistelutyöhön, toteaa Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg.

Tälläkin seudulla metsästäjien keskuudessa on epäily, että kanta-arviot ovat alakanttiin, koska havaintoja tehdään niin paljon.

Metsästäjäliitto on asettanut akuuteimmaksi asiakseen koiran kanssa metsästämiseen liittyvien olosuhteiden parantamisen ja koirametsästyskulttuurin turvaamisen. Liitossa epäillään, että syksy lisää susikonflikteja metsästystilanteissa, kun metsästäjillä ei ole enää käytettävissä Luken pannoitukseen perustuvaa paikoitustietoa.

Metsästäjien havainnot ovat Luken kanta-arvion tuottamisessa tärkeässä roolissa, sillä he tuottivat kanta-arvion tueksi vajaat 6 000 havaintoa Tassuun sekä suuren määrän DNA-näytteitä.

FAKTA

 

Jos kohtaat suden

  • Ilmaise olevasi paikalla. Jos sinulla on mukana koira, susi voi olla niin keskittynyt koiraan, ettei huomaa ihmistä ennen kuin tämä huutaa tai lyö käsiään yhteen.

    Kutsu vapaana oleva koira pois ja kytke se talutushihnaan. Mikäli koira ei tottele vaan menee sutta kohti, tulee koiraa ensisijaisesti houkutella takaisin eri tavoin. Älä lähesty koiraa ja sutta kävellen tai juosten, on todennäköistä, että susi pakenee ja koira seuraa mukana kadoten näköpiiristä.

    Poistu paikalta.

    Jatka matkaa, vaikka susi seuraisi. Jos susi tuntuu saavuttavan sinua, voit kääntyä ympäri ja huutaa tai karjaista, ottaa pari askelta sutta kohti, lyödä käsiäsi yhteen ja tehdä itsesi mahdollisimman suureksi.

    Huuda, potki, lyö. Jos susi yrittää purra sinua tai koiraasi, sinun tulee huutaa, potkia ja lyödä niin paljon, kun voit.

Liiku äänekkäästi

  • Pidä ääntä kävelemällä äänekkäästi, puhumalla, laulamalla tai viheltämällä. Sovita äänenvoimakkuus ympäristön ääniin. Susia ja muita eläimiä kohtaa usein silloin, kun sataa vettä tai lunta tai tuulee kovaa, koska silloin kävellen liikkuvan ihmisen äänet katoavat helposti.

    Älä jätä syötäviä jätteitä paikkaan, jossa ihmiset liikkuvat.

    Ota yhteyttä kunnan ympäristöviranomaiseen, jos löydät esimerkiksi teurasjätteitä paikasta, johon ne eivät kuulu.

    lähde:Suomen Riistakeskus

Luken kanta-arvio

  • Luonnonvarakeskuksen susien kanta-arviot perustuvat petoyhdyshenkilöiden tekemiin ja Tassu-järjestelmään kirjaamiin havaintoihin.

    Susien määrä maassa oli maaliskuussa arviolta 216-346 yksilöä. Kokonaan Suomessa sijaitsevilla reviireillä on havaittu 24 perhelaumojen reviiriä  ja susiparin asuttamia reviirejä 15.

    Maa ja metsätalousministeriön tuoreen kannan mukaan kotieläinten suojaaminen on tärkeä asia. Riistakeskukselta voi anoa aita-tarvikkeita suojaamaan lampaita susilta. Aidan pystytys ja huolto on lampurin vastuulla, mutta tällainen mahdollisuus on olemassa.