Puutarhapuuhat innostavat nyt ihmisiä

0
Patiokurkku on Satu Nurmen taimivalikoimissa hauska uutuus. Hillittykasvuinen kurkku sopii ruukkukasvatukseen.

PAIMIO

Nurmen puutarha avasi viime kesänä kukkamyynnin vuokratiloissa Wanhalla pakkaamolla Tomerontien suunnalla, ja kokemukset olivat niin hyviä, että Satu Nurmi varautui alkavaan kesään vielä isommalla kasvimäärällä. Sitten iski koronaepidemia.

– Kun tuli rajoituksia, ihmiset eivät liikkuneet ja kauppa ei käynyt. Siinä oli aika ihmeissään kaikkien näiden taimien kanssa, Nurmi kertoo.

Myös kevään koleus vaikutti ostointoon. Satu Nurmi puhuu ”vanhan ajan orvokkikeväästä”; oikein muuta ei uskallettu istuttaa ulos kuin orvokkeja.

Nyt tilanne on keinahtanut vauhdilla toiseen ääripäähän. Taimet suorastaan viedään käsistä.

– Ihmiset ovat innostuneet aikaisempaa selvästi enemmän hyötykasveista. Etenkin yrttejä hamutaan paljon, mutta myös tomaatteja, kurkkuja, chilejä ja kaalin ja pinaatin taimia, Satu kertoo.

Hän arvelee, että ilmiö liittyy ”kotoiluun”. Moni on viettänyt pakostakin paljon aikaa kotona ja haluaa panostaa pihan- ja puutarhanhoitoon, viihtyisyyteen ja omilla käsillä tekemiseen.

Tutut kukat ja uutuuksiaMyös kesäkukat ovat käyneet hyvin kaupaksi, kuten yleensä aina. Nurmen puutarhalla on melko pysyvä valikoima hyväksi koettuja kesäkukkia, mutta aina myös kokeillaan jotain uutta, kuten nyt esimerkiksi muhkeisiin mittoihin kasvaneita ruukkuolkikukkia. Kaikki kasvatetaan itse, joko siemenistä tai pikkutaimista. Kevään kylmyys ei kasvukautta kasvihuoneessa haitannut, joskin lämmitysöljyä kului normaalia enemmän.

Kesäkukkien menestymisessä tärkeintä on Nurmen mukaan tasainen kosteus, oli sitten kyse aurinkoisen paikan tai varjoisen paikan kasvista. Liika kosteus tappaa helpommin kuin kuivuus.

Nykyisin suositaan paljon myös ruukkukasvatusta, sillä ruukuilla saa helposti väriä ja vihreyttä sellaisiinkin paikkoihin missä olisi muuten hankala kasvattaa mitään. Nurmen mukaan ruukuissa voi kasvattaa mitä tahansa, ja ruukussa kosteus on itse asiassa helpommin hallittavissa kuin maassa.

Jos haluaa oikein helppohoitoisia kukkia, kannattaa valita samettikukkia ja kesäbegonioita. Ne kestävät ajoittaista kuivuuttakin, ja niinpä niitä käytetäänkin paljon yleisien paikkojen istutuksissa ja hautakukkina.

– Ja nyppimisestä tykkäävät kaikki kasvit, eli poistetaan kuivuneet kukat niin että kasvi ei ala siementää. Nyppiminen on oikein hyvää puutarhaterapiaa, Satu vinkkaa.