KOLUMNI – Sauvossa tapahtuu nyt paljon

0

Koulut loppuivat ja suvivirsi kaikui niin kuin ennenkin – mutta nyt vanhemmat saivat kuulla sen virtuaalisesti. Opettajat saivat poikkeusoloissa nopeasti käyntiin aktiivisen etäopetuksen ja toisaalta taas lähiopetuksen. Lapset saivat ansaitun loman. Kun vaihtoehtona on tällä hetkellä vain kotimaanmatkailu, niin Sauvon kaupoissa se on näkynyt vapaa-ajan asukkaiden lisääntymisenä ja vilkkautena jo toukokuussa. Ja vaikka valtakunnallisesti monia tilaisuuksia on peruttu, toukokuussa ilmestyneessä uudessa Sauvon palveluoppaan (voi noutaa kaupoista, jos ei tullut postilaatikossa kotiin) on kuitenkin koko aukeama tapahtumia kesäksi. Läheltä löytyy monipuolista tekemistä. Myös Marjaniemi on saamassa uuden elämän – hyvä, että idearikkaista kuntalaisista löytyy aloitteellisuutta. Käykää myös vapaa-ajanasukkaat kertomassa ajatuksianne mökkiläistoimikunnan kyselyyn kunnan sivuilla tai kaupoissa. Se on auki koko kesän ja sen pohjalta syksyllä kartoitetaan, mitä tietoa ja palveluja vapaa-ajanasukkaat kaipaavat.

Sauvon vahvuuksia etätyökuntana koeponnistettiin karanteenin aikana, kun perheet tekivät töitä kotoa käsin. Maaseutumainen elämä lähellä kaupunkia näytti voimansa – ollaan omassa rauhassa, mutta lähellä kaikkea. Heti kun tilanne tästä tasoittuu, pitäisi kartoittaa, miten verkkoyhteydet kodeissa toimivat ja tarvittaessa lähteä kehittämään nettiyhteyksiä laajemminkin kunnassa. Elisa onkin osassa kirkonkylän aluetta alkamassa loppukesästä laajentamaan valokuituverkkoa. Muutama vuosi sitten Sauvon yrittäjät ja maataloustuottajat kartoittivat yritysten ja maatilojen puhelin- ja verkkoyhteydet ja silloin ne toimivat pääosin hyvin tai kohtuullisesti. Miten on tilanne tällä hetkellä?

Kunta on tehnyt historiallisen suuren rakennushankkeen ja uusi koulu on valmistumassa aikataulussa jo elokuussa. Lapset pääsevät sisään syysloman jälkeen. Koulua alkaa luotsata uusi rehtori. Tien toiselle puolelle on rakenteilla uusi erityishuoltopiirin palveluyksikkö ja monta uutta työpaikkaa. Kunnan viestintää ja markkinointia viedään eteenpäin ja kehitetään. Uusia alkuja on luvassa paljon myös kesän jälkeen.

Sauvon kokoisessa pienessä kunnassa on oltava kekseliäs ja idearikas – muuten ei pärjää. Henki on onneksi vahvasti se, että pieni on kaunista. Facebookissa kysyttiin mielipiteitä, pitäisikö Sauvoa kehittää omana kuntana vai ryhtyä Paimion taantuvaksi kyläksi. 90 % kommenteista halusi kehittää Sauvoa Sauvona, pitää oma päätöksenteko ja palvelut omissa käsissä. Ja ilahduttavaa oli nähdä, että varsinkin nuoret halusivat kehittää omaa kuntaa! Maksetaan jatkossakin veromme tänne ja kehitetään omaa kuntaa varojen puitteissa kekseliäästi. Pidetään palvelut täällä ja päätetään niistä itse. Taloudellisesti voi olla tiukkaa, mutta niin on jokaisessa Suomen kunnassa tällä hetkellä. Tuodaan ideat esiin, kannustetaan hyviä ideoita. Eletään nuukasti ja rohkaistaan yrittämään. Ja nyt kun vihdoinkin on kesä, nautitaan toistemme seurasta, luonnosta ja merestä!

Perttu Laaksonen

Kirjoittaja asuu Sauvossa ja tekee työkseen viestinnän valmennusta ja konsultointia.