Spurilantien kiihdytysajot huolettavat lähiasukkaita

0
Jalavatien asukkaat haluavat herätellä ohikulkijoita varovaisuuteen. Vasemmalta edessä pienet Akseli Lankinen, Lauri Ahola, Oskari ja Olivia Oksanen. Takana vasemmalta Markku Lähderinne, Hanna Ahola, Harri Kiili, Matti Asikainen ja Anna Lähderinne.

PAIMIO

Sähköyhtiöntieltä erkaantuva Spurilantie sai pari vuotta sitten jatkeen, jota kautta kulkee liikennettä nykyisin myös Oinilaan. Asukkaat tien alkupäässä viestivät jo suunnitteluvaiheessa kaupungille huolen siitä, että pitkästä katusuorasta voi tulla houkutteleva kiihdytyskaista. Vastaus oli jotain sellaista, että huoli ”puistomaisella” alueella on turha.

Eipä vaan ollutkaan.

Pelko nopeuksien noususta on osoittautunut todeksi, ja konkretisoitunut myös niin, että Spurilantiestä on tullut suorastaan houkutteleva kiihdytysväylä. Vajaan kilometrin tasaisella asfalttisuoralla kaasutellaan helposti jopa sadan kilometrin tuntivauhteja.

Iltaisin ja viikonloppuisin paikka vetää paljon paikallista nuorisoa kokeilemaan, miten oma kulkupeli lähtee.

Asukkaiden mitta alkaa olla täynnä. Kaupunkiin on palautetta viestitetty, mutta vastausta ei ole kuulunut.

Juttua ennenkuin sattuuNaapurustossa on keskusteltu joukolla ja halutaan herättää kaupungin päättäjiä todellisuuteen ennen kuin jollekin käy pahasti.

– Mopot ja kevytmoottoripyörät kiihdyttelevät ja keulivat. On mönkkäreitä ja henkilöautoja. Joku oli koettanut puhua nuorille, että tässä asutaan ja he on vaaraksi ja häiritsevät, niin vastaus oli ollut, että ei löydy Paimiossa tämän parempaa paikkaa kiihdytellä, sanoo Jalavatiellä asuva Matti Asikainen .

Tiettävästi joukko nuoria sai nimenomaan näillä kulmilla poliisilta sakot koronan kokoontumisrajoitusten rikkomisesta, eli sekin kuvastaa miten suosittu kokoontumispaikka on. Poliisi pystyy suitsimaan tilannetta vain hetkellisesti.

Jalavatiellä ja viereisellä Lehmustiellä asuu paljon nuoria perheitä, ja vanhempia huolettaa tietenkin paitsi lasten turvallisuus, myös se, että rauhallinen alue kärsii myös jatkuvasta pärinästä. Usein metelöinti osuu juuri siihen aikaan, kun useimmissa lapsiperheissä ollaan laittamassa lapsia petiin.

– Meluhaitta on iso, mutta pahin on tietenkin pelko siitä, että joku jää auton alle. Iso huoli on ihan siitä, että aikuiset, jotka tätä kautta suuntaavat kotiin tai töihin, eivät piittaa liikennesäännöistä.

Spurilantiellä on 40 kilometrin nopeusrajoitus ja asuinkatujen risteykset ovat tasa-arvoisia. Asukkaiden mielestä kaahaajat eivät ole satunnaisia vaan joka päiväisiä ja kaahaustilanteita on kymmeniä päivässä. Osa menijöistä jo tunnistetaan hyvinkin.

– Niin, huoli on kaikkien turvallisuudesta. Tässä kulkee pelloillekin paljon työliikennettä, terveisiä sinnekin että rajoitukset ovat kaikkien turvaksi, sanoo Hanna Ahola .

Kuunteleeko kaupunki?Varsinkin keskustasta Oinilaan suuntaavilla on velvollisuus väistää Jalavatien ja Lehmustien asukkaita. Jalavatien kohdalla on suojatie yli Spurilantien ja siinä kulkee myös pyörätie.

Asukkaat sanovat, että kun liikennöintiä Oinilaan ohjattiin kulkemaan Mannerbergintien sijasta Spurilantien kautta, kaupunki viesti aikanaan, että asukkaat seuraisivat miltä liikenne näyttää. Nyt on seurattu.

Viesti kaupunginvirastolle ja Paimion päättäjille on, että nopeudet on saatava kuriin.

Asukkaat ottivat toimitukseen yhteyttä ja toivoivat juttua sitä vasten, että asukkaiden huoli herättäisi päättäjiä.

– Eikö ole hyvä, että tehdään juttua tässä kohden, eikä sitten kun kolme nuorta on vakavasti loukkaantunut, tai jotain muuta surullista?

Ratkaisuvaihtoehdoista halutaan rakentavaa keskustelua.

– Kun tietä alettiin tehdä toivoimme koroketta. Mutta niistä on tietoa, että paikoin sellaisia käytetään sitten hyppyreinä? Entä shikaanit? Tärinäraidat? Kameravalvonta?, pohtivat naapurustoa edustavat Asikainen, Ahola, Anna ja Markku Lähderinne ja Harri Kiili .