Ulkoilun lisääntyminen lisäsi myös ilkivaltaa

0
Hevonpään laavun kupeessa ollut käppyrämänty sai kirveestä niin pahasti, että kuolee.

PAIMIO
Kun korona on kannustanut ihmisiä liikkumaan, niin osa ei ole muistanut, että maastossa on tiettyjä sääntöjä. Näistä tärkeimmät koskevat roskaamista ja luonnonrauhan säilyttämistä.

Pari viikkoa sitten tehtiin Paimiossa suositulla ulkoilureitillä Hevonpäässä rajua ilkivaltaa. Peimarin Ladun ja Polun ja maanomistajan yhdessä tekemän laavun kupeesta tuhottiin useita puita, muun muassa paikan kaunis tuntomerkki, käppyrämänty.

Laavuisäntä Pasi Hutanen kertoo, että tapahtumien kulku on nyt aika pitkälle selvinnyt. Laavulla oli tuolloin ollut lyhyehkön ajan sisällä kolme nuorten porukkaa. Yksi kuten kuuluukin, toinen hiukan roskastaen ja kolmas sitten teki isoja tuhoja. Sosiaalisen median avulla roskastajat tavoitettiin ja he kävivät itse paikanpäällä siivoilemassa ja pahoittelemassa tapahtumia. Toiveista huolimatta suoranaisia tihutöitä tehnyt kolmas ryhmä ei ole ottanut yhteyttä, jotta tapahtumat voitaisiin selvittää ja sopia ilman rikosilmoitusta.

– Valitettavasti näin. Kyllä minulla toive olisi, että asia selvitettäisiin ilman, että nuoret saavat tästä rikemerkinnän. Kaikki töppää joskus, mutta se ratkaisee, miten asiat selvitetään, sanoo Hutanen, joka hoitaa laavua kuolinpesän edustajana. Hän myöntää, että tapahtumien vuoksi on käyty keskustelua jopa siitä, pitäisikö laavu nyt poistaa.

– Henkilökohtaisesti harmittaa jos perikunta päätyy siihen, silloin ikäänkuin pahantekijät voittaa. Mutta laavupaikka valittiin aikanaan tuon yhden kauniin männyn takia ja nyt sitä ei enää ole.

Parantolan metsissä ajellaan

Myös Parantolan Metsät ry:n hallinnoimalla metsäalueella on alkukesän aikana kiinnitetty huomiota häiriökäytökseen. Suositulla ulkoilualueella mönkijä- ja mopoajelut ovat lisääntyneet, ja tiettävästi sinne on jopa pakettiautolla kuljetettu motocross-pyöriä. Maasto kärsii ja ulkoilijat saavat kulkea poluilla varoen, kun moottoriajoneuvo saattaa olla edessä ihan yllättäen. Laavulla, jota MLL:n kuntoutussäätiökin käyttää, on ollut roskaamista ja ilkivaltaa.

– Alustavasti on mietitty miten tilannetta voisi rauhoittaa ja olen itsekin keskustellut siellä nuorten kanssa pelisäännöistä. Ettei kaahata, eikä ajella ihan pitkin poikin metsää, kertoo Parantolan Metsät ry:n hallituksen jäsen Jukka Oksa .

Mitä kuuluu Paimion luontopolulle?

Toimitukseen on tullut muutama yhteydenotto, joissa kannetaan huolta myös Paimion luontopolun nykykunnosta. Luontopolku on ulkoilureitti Paimion Iso-Heikoisissa, noin kuuden kilometrin päässä Paimion keskustasta. Se kiertää monipuolisessa metsäisessä maastossa, ja reitin varrella on suo- ja vesialueita, kallioita ja erilaisia metsätyyppejä. Matkan varrella on näköalatorni ja grillipaikka.

Noin neljän kilometrin reitin alussa on Suo, piuha ja turve -näyttely turvetehtaan vanhassa kone – huoneessa. Reitin varrella on parikymmentä opastaulua, joissa mm. eliölajeja, geologiaa ja alueen käytön historiaa. Polun lopussa on mukaelma sota-ajan korsusta.

Luontopolku perustettiin 26 vuotta sitten Väinö Nuppulan aloitteesta ja sen taustalla ylläpitäjiä ovat Paimio-seura ry, MLL Paimion yhdistys ja Paimion seudun ympäristöyhdistys sekä Paimion kaupunki.

Paimio-seuran puheenjohtaja Timo Virta , mitä luontopolulle tänään kuuluu?

– Lumeton talvi ja kuivat kelit houkuttivat tavallista enemmän käyttäjiä polulle.Poikkeusolojen johdosta reitin käyttöaste nousi maaliskuussa ennennäkemättömiin mittoihin. Tilanne on nyt alkukesästä ”rauhoittunut” ja autojen parkkkipaikalla on enemmän tilaa.

Koronapandemia sai ihmiset jopa aiempaa innokkaammin liikkumaan luonnossa, onko Paimion luontopolulla ollut vilskettä? Entä onko havaintoja, että reitti olisi kulunut tai roskaantunut?

– Ruuhka näkyi lähinnä autojen parkkkipaikalla. Kuhankuonon kodalla ja tornin ympäristössä näkyi picnic-retkeilijää tavallista enemmän, mutta poluilla kulkijoilla toimi pitkät turvavälit. Roskia on on olllut tavallista enemmän ja kulkijoiden suuren määrän havaitsee kosteissa reittiosuuksissa. Pahin ylilyönti oli luvaton nuotio Preitilänjärven luona.

Jatkuvia ylläpitotoimia kuitenkin tarvitaan? Mitä viimeksi tehty ja mitä seuraavaksi luvassa? Tarvitaanko talkoolaisia?

– Sadekatoksen eli kodan ja ja uusien tulisijoiden toteuttaminen oli Paimio-seuralle tärkeä tavoite. Yhteistyökumppani kaupunki toteutti uuden sillan reitille ja myös kunnosttutti näköalatornin Kiikarin. Polkujen infotaulujen uusiminen ja sisällön päivytystyö on osittain valmis. Pitkospuiden kunto on ja uusimisen tarve on laskettu. Kaikki työ on tehty talkoohengessä. Vapaaehtoisia todella tarvitaan. Yhteystiedot löytyvät netistä ja reitin alusta.

Tekeminen vaatii tietenkin myös rahoitusta, miten se on järjestynyt?

– Taukopaikka kota Väinölä sai rahoituksen Lounais-Suomen Osuuspankilta ja Paimion kaupungin kulttuuriavustukohteisiin tarkoitettua rahoitusta haimme ja saimme infotaulujen osittaiseen päivitykseen. Pitkospuita olemme saaneet lahjoituksina ja odotamme niitä edelleen.

Millaista palautetta reitti saa?

– Tänä poikkeusajan keväänä on muutamat ihmiset polulla tavatessa kiittäneet polun toimivuudesta ja toivoneet voimia kaikille ketkä ylläpitävät jatkossakin reittiä.

Toiveita kulkijoille?

– Polku on kaikkien käyttäjien, myös vastuu. Luontopolku on aina haasteellinen kulkureitti. Pidetään polku siistinä ja taukopaikka puhtaana. Ilmoittakaa mahdollisista ongelmista.