PÄÄKIRJOITUS Elämästä syntyy ääniä

0

Olen herkkäuninen ja havahdun hereille aika pienistäkin äänistä. Ja kun uni joskus katkeaa, on usein vaikea nukahtaa uudelleen. Tiedän myös huonon yöunen seuraukset, sen miten aamulla silmät ovat tikkuiset ja olo tahmea.

Tätä taustaa vasten ymmärrän hyvin sen, että öinen ralli Vistalla on monelle koettelemus. Tai se kun joku päristää vesiskootterilla kotirannan edessä tuntikausia. Tai kun työmaalta käy kalke päivästä toiseen. Tai kun naapurin lapset leikkivät ja kiljuvat juuri minun ikkunani alla. Tai kun tietää joka ainoa ilta, että kohta naapuri alkaa huudattaa televisiota.

Toki liikenteen äänet ovat niitä, joista toimitukseenkin eniten huolta kannetaan, mutta kyllä näitä ääniin liittyviä huomioita on siis todella paljon muitakin.

Äänet ovat elämisen yksi jälki, ja niitä jälkiä syntyy ja vaikka kuinka paljon. Monet ovat sellaisia, ettei niille mitään voi. Useimmiten äänimaailma ympärillä on pitkälti elinympäristön mukainen. Vistalla on erilaista kuin vaikka Kalevalla.

Kun puhutaan tästä Vistan kesäisestä öisestä äänimaailmasta, niin faktaa on, että tiet ja kadut ovat vapaasti kuljettavissa ja mihin vuorokauden aikaan vaan. Kulkea saa, ja jokusen kerrankin, mutta tietenkin liikennesääntöjä ja varovaisuutta noudattaen. Aika vaikeaa on poliisin kannaltakin katsoen rajanveto, milloin ajamiseen pääsee häiritsevyyden tai melun perusteella puuttumaan. Ja niin on, että mikä on toisen mielestä häiritsevää, voi jäädä toiselta kokonaan huomaamatta.

Jos siis valvot ja äänet kiusaavat, kyllä paras konsti vaikuttaa asiaan on edelleen se, että otat asian puheeksi. On kyse sitten moponuoresta tai naapurin mammasta. Harmittelun, arvostelun saati rähjäämisen sijasta kannattaa ainakin yrittää hankkiutua puheisiin sen häiritsevän tahon kanssa. Kasvokkain voi kertoa kokemuksen häiritsevyydestä ja vedota siihen, että jossain kohden olisi kiva saada ympärille kepeämpi äänimaailma. Kohdella toista kuten toivoisit itseäsi kohdeltavan.

Pari hataraa ajatusta tähän perään: Sauvossa ovat jo useampana vuonna järjestäneet kisailuja sänkipelloilla. Kivaa ja rentoa, kuuleman mukaan suosittuakin, eikä kellekään mitään harminhaituvia. Sänkipeltoja on pian taas paljon Paimiossakin ja monen maanomistajan omaankin nuoruuteen kuului ajelut ja kulkupelien rassaus. Eikö jotain sen suuntaista kivaa voisi edes yrittää kehitellä täälläkin?

Ja entä pidemmällä tähtäimellä, olisiko jossain joku tila ja alue, jossa niitä kulkupelejä voisi porukalla kokeilla ja korjailla? Mitä se vaatisi? Kuntavaalitkin tulossa, kuka ottaisi koppia?

Kaikkien edun mukaista on, että nuorilla kuljettajilla on tilaa kasvaa. Ja ettei mitään ikävää satu.

Taina Tukia