PÄÄKIRJOITUS  Epävarmuus jäytää ja syö motivaatiota

0

Uutiset koronapandemian kiihtymisestä eri puolilla maailmaa ovat lisääntyneet. Näyttää siltä, että koronaviruksen toinen aalto on tulossa, vaikka meillä Suomessa tilanne näyttääkin vielä rauhalliselta. Matkustamisen lisääntyminen ja huolettomuuden lisääntyminen uhkaa kasvattaa tartuntalukuja.

Keskusteluun meilläkin on taas nostettu maskien käyttö ja pidättyväisyys kontakteissa. Kesän alussa ajattelin vielä, että josko tämä tästä. Nyt käsi käy taas ahkerammin käsidesipurkilla.

Koronatauti pelottaa, eikä tietenkään syyttä. Tiedämme, että tähän virukseen ei pure mikään lääke. Virus on muuntautumiskykyinen, mikä lisää sen vaarallisuutta, sillä rokotusten kehitystyö vie aikansa. Asiantuntijoiden haastatteluissa käy ilmi, että edelleen moni seikka on tämän viruksen käyttäytymisessä epäselvää.

Paitsi, että joudumme pelkäämään koronaviruksen toista aaltoa, aika koettelee meitä kipeästi talouden ja työelämän kannalta.

Yleinen työttömyyskassa YTK kartoitti laajalla kyselyllä jäsentensä työtilannetta ja näkymiä tulevasta. Kysely tehtiin alkukesästä, ja sen tulosten perusteella korona kurittaa erityisesti palvelu-, matkailu-, ravintola-, markkinointi- ja kaupan alalla. Koronakeväästä palautuminen on aivan kesken, ja nyt kun tautitilanteen kehittymisestä syksylläkään ei ole mitään tietoa, epävarmuus ja epätietoisuus tulevaisuuden suhteen koskee meitä käytännössä kaikkia. Suoraan tai epäsuoraan.

Reilusta 21 000 YTK:n kyselyyn vastanneista vain 54 prosenttia oli sillä hetkellä kokopäiväisesti töissä ja jopa 40 prosenttia kamppaili lomautusten, epäsäännöllisten työsuhteiden ja työttömyyden kanssa. 35 prosenttia koki olevansa hankalassa tilanteessa ja arvioi lomautuksen tai työttömyyden jatkuvan tai olevan hyvin mahdollinen tämän syksyn aikana.

Vastanneista noin joka kolmas kertoi taloudellisen tilanteensa olevan huono.

Työn ja taloudellisen tilanteen suhteen koettu epävarmuus näkyi odotetusti vastaajien tunnelmissa. Selvää on myös se, että työttömyyden, epäsäännöllisten työsuhteiden tai lomautuksen keskellä työn motivaatio on kauniisti sanoen koetuksella. Se ei voi olla heijastumatta työskentelyyn, mikä taas johtaa siihen, että työn tulokset voivat heiketä ja johtaa taas tylympiin tilanteisiin. Kieltämättä pelottava kierteen uhka.

Pääkirjoitusta luetaan ja tulkitaan monin tavoin. Usein siitä haetaan jotain pää-

 

viestiä. Tällä kertaa se olkoon tämä: koetetaan jaksaa pitää itsemme turvassa tartunnoilta, ja koetetaan osaltamme tehdä parhaamme työssä ja niissä toimissa, joihin osallistumme. Uskotaan, että tästä selvitään.

Taina Tukia