Alvar Aalto-reitti kehitettiin tukemaan Aalto-kohteita

0
Magni Mundin opastuskierroksia Paimion parantolasas vetävät Annamari Laine, Karoliina Vitikainen ja Antti Tuominen.

PAIMIO

Alvar Aalto -säätiössä on viime vuosina panostettu vahvasti Aallon kohteisiin matkaavan yleisön palveluun. Tuore verkkosivusto Visit Alvar Aalto kokoaa ensimmäistä kertaa yhden osoitteen alle kaikki matkailijoille avoinna olevat Aalto-kohteet ja saatavilla olevat palvelut. Matkailureitti on suunniteltu yhdessä yli kahdenkymmenen Alvar Aalto -kaupungin matkailuasiantuntijan kanssa. Sanomattakin on selvää, että Paimion parantola on listalla, samoin kuin moni Aalto-kohde Turussa.

Alvar Aalto -matkailureitin tarkoitus on tukea kotimaisia matkailualan pienyrittäjiä ja suomalaisen kulttuuriperinnön säilymistä, joten uudistetussa verkkopalvelussa käytännön tiedot ovat entistä paremmin esillä. Matkailureitin verkkopalvelussa on tällä hetkellä 28 kiertomatkaa kahteenkymmeneen viiteen eri Alvar Aalto -kaupunkiin Suomessa.

Matkaohjelmien lisäksi visit.alvaraalto.fi -palvelu esittelee 59 Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemaa kohdetta. Matkailureitillä on mukana yli sata palveluntarjoajaa, joista suurin osa on matkailualan pienyrittäjiä.

– Toivomme hartaasti, että tänä kesänä matkailijat valitsisivat kohteekseen kotimaan matkailun helmiä ja viettäisivät lomaa turvallisesti lähikohteissa. Ei ole pakko suunnata merta edemmäs kalaan. Alvar Aalto -matkailureitin kohteissa on useita paikkoja, jotka palvelevat myös pienryhmiä. Tiedustelujen ja varausten yhteydessä pystyy sopimaan yksityiskohdista. Ja samalla tulee tukeneeksi kotimaan talouden elpymistä ja ainutlaatuisissa arkkitehtuurikohteissa toimivia pienyrittäjiä, kertoo palvelun tuotannosta vastaava Noora Kiili Alvar Aalto -säätiöstä.

Verkkopalvelua on jo ehditty päivittää niin, että sen käyttö on entistä sujuvampaa. Mobiilikäyttöliittymä ja kartat on uudistettu samalla kun kotimaisten kohteiden lisäksi mukaan on liittynyt vierailukohteita muualta Euroopasta.

– Kohteiden aukiolo- ja varaustiedot ovat entistä selkeämmin esillä, eri kieliversioita on tuotettu lisää ja matkatoimistoyhteistyöhön panostettu. Luontoelämyksiä ja arkkitehtuuria yhdisteleviä ohjelmaehdotuksia on tarjolla runsaasti. Aalto-matkat ovat niin filosofialtaan kuin toteutukseltaankin kestävän matkailun ytimessä, kuvaa Kiili.

FAKTA Visit Alvar Aalto

 • 59 Alvar Aallon arkkitehtitoimiston suunnittelemaa, matkailijoille avointa kohdetta

  28 kiertomatkaa, joita myy 10 matkatoimistoa

  25 Alvar Aalto -kaupunkia

  Yli 100 palveluntarjoajaa

  4 kieliversiota

  Tekstiä n. 140 A4 sivua

  Yli 600 valokuvaa

  Alvar Aalto -säätiön ylläpitämä tietopalvelu

 • Alvar Aalto -matkailureitti:
 • Alvar Aalto -säätiön ja Alvar Aalto -kaupunkien yhteistyöhanke

  Kehittämistyöhön on saatu tukea Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksesta

  Tavoitteena on kattaa myös kohteet muualla Euroopassa

  Tavoitteena on hakea matkailureitille Euroopan neuvoston kulttuurireitti-statusta

Nyt näkyy jo valoa

Paimion parantolassa ja toki muuallakin paimiolaisissa kiinnostavissa kulttuurikohteissa operoi kahden naisen opaspalvelu- ja matkanjärjestäjäyritys Turusta. Karoliina Vitikainen ja Annamari Laine palvelevat matkailijoita mm. järjestämällä opastettuja kierroksia Paimion parantolaan.

– Olemme satsanneet paljon viime vuonna työtä ja tietysti rahaakin uusien palvelujen suunnitteluun, verkkokauppaan ja liiketoiminnan kehittämiseen hankkimalla matkanjärjestäjän oikeudet, eli operoimme koko maassa, Laine kertoo.

Laine kertoo, että koronakevät söi käytännössä kaiken ulkomaisen kysynnän. Kun esimerkiksi Paimion parantolassa on vuosittain käynyt paljon ulkomaisia turisteja, niin nyt opastusten kysyntä putosi siltä osin nollaan, ja vähiin kävivät yrityksen palveluiden kyselyt muutenkin. Alkusyksyn osalta jotain ulkomaisia ryhmiä on vielä avoinna, toteutuvatko.

Laine sanoo, että heidän liiketoimintansa kannalta on ollut pelastus, ettei yrityksellä ole erillisiä toimistotiloja, eikä isoja juoksevia kuluja.

– Tulojen osalta tämän vuoden voi unohtaa, mutta olemme pysyneet pinnalla, hän muotoilee.

On puhuttu, että korona loi jonkinmoisen lähimatkailubuumin. Laineen mukaan silti ihmisillä on pääosin varovainen suhtautuminen reissaamiseen ja retkeilyyn. Se näkyy siinä, että retkiä ja reissuja ei uskalleta edelleenkään kovin pitkälle suunnitella, kun tuleva on epävarmaa.

– Pikkuisen valoa näkyy tunnelin päässä sikäli, että kotimainen kysyntä on hiukan virkistynyt. Ensimmäisillä opastuskierroksilla parantolassa on nyt heinäkuussa ollut mukavasti väkeä ja näyttäisi, että kysyntää on tulevillekin päiville.

Magni Mundi järjestää siis nyt kesäkaudella parantolan opastuskierroksia säännöllisesti sunnuntaisin. Ryhmät pidetään pieninä ja niitä perustetaan yrityksen nettikauppaan kysynnän mukaan.

Laine kertoo, että Magni Mundi pyrkii toimimaan muutenkin seudullisesti matkanjärjestäjänä, joka pienenä toimijana voi luovasti markkinoida ja rakentaa erilaisia palvelukokonaisuuksia, päivän tai useamman retkiä. Esimerkiksi Alvar Aallon arkkitehtuurin ympärille voi yhdistää kohteita Paimiossa, Turussa ja vaikka Euran ja Kauttuan suunnalla. Tarjolla yrityksen nettisivuilla on mm. päivä Paimiossa- paketti, historiakierros sekä patsastelua ja arkkitehtuuria sisällään pitäviä kävelykierroksia.

– Olemme myös auktorisoituja Turku-oppaita. Yllättävän moni syntyperäinen turkulainenkaan ei tiedä Turun historiasta, hän vinkkaa.

Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta vastaa myös matkailuneuvonnasta. Hänkin sanoo, että pientä vilkastumista on juhannuksen jälkeen näkynyt. Paimion Sähkömuseossa ja käsityömuseo Miilassa ovet käyvät nyt virkeämmin.

– Jopa yksi ryhmä on käynyt naapurikunnasta. Meillä on käytössä yhteislippu näihin museoihin ja sekin on vetänyt, hän miettii.