Harvaluodon maisema sai vahvan suojelijan

0
Thorkel Investments Oy:n hankkimat maa-alueet ovat pääosin peltoa ja laidunmaata.

KAARINA

Kaarinan kaupunki jätti kesäkuussa käyttämättä etuosto-oikeuden mittavassa maakaupassa Piikkiön Harvaluodossa. Kyse oli peräti 49 hehtaarin suuruisista maa-alueista, jotka siirtyivät Thorkel Investments Oy:lle 800 000 euron kauppahinnalla. Myyjinä olivat sisarukset Sanna-Maija ja Juha-Pekka Tähkämaa.

Thorkel Investments Oy on osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Helsinki ja pääasiallinen toimiala rahoitus- ja luottotoiminta. Sen taustalla vaikuttaa it-alalla toiminut, nyttemmin ympäristöalan kasvuyritysten parista sijoittajana tunnettu Jarkko Joki-Tokola, jonka omistukseen Harvaluodossa siirtyi jo joitakin vuosia sitten myös entisen Uudentalon omenatilan maat kiinteistöineen. Joki-Tokola asuu perheineen Harvaluodon Isokartanossa, jonka historia ulottuu 1500-luvulle.

Mittavien uusien maakauppojen taustalla ei Jarkko Joki-Tokolan mukaan ole sijoitustoiminta, vaan halu kehittää viljelystoimintaa pidemmällä tähtäimellä. Hän muotoilee, että ajat sitten raivatuille pelloille ei omakotitaloja tule, vaan hän haluaa säilyttää eheää maisemaa.

– Isoisälläni oli tapana sanoa, että jos omistaa peltoa, sitä on viljeltävä. Ehkä tässä näkyy omalta osaltani kunnioitus ja rakkaus vanhoja maisematiloja kohtaan. Nykypäivänä tällaiset tilat tuppaavat pirstoutumaan pieniksi.

Joki-Tokola paljastaa, että perheen toi aikanaan Harvaluotoon se, että vaimolla oli juuret Kaarinassa.

Hän kertoo, että myös omenanviljelys Uudentalon tilalla on laajenemassa.

– Aikomus on kaksinkertaistaa nykyiset viljelmät. Suunnitelmien toteutus vain on koronan vuoksi viivästynyt.

Sijoitusyhtiön nimissä hankitut maat Harvaluodon Sahantien varressa ovat yleiskaavassa maatalousmaata ja niiden osalta uuden maanomistajan suunnitelmissa on keskittyä viljanviljelyyn.

– Ympäristö- ja luontoarvot ovat lähellä sydäntäni, emmekä käytä lannoitteita, hän kertoo.