Kaisa Sillanpäällä taidenäyttely Majatalossa

0
Mustarastas pihlajassa

SAUVO, PIIKKIÖ

Ruokakirjojen tekijänä ja lukuisien reseptikilpailujen palkittuna tunnetuksi tullut sauvolainen Kaisa Sillanpää osoittautuu myös kuvataiteilijaksi. Hänellä on Tuorlan Majatalon salissa koko heinäkuun ajan näyttely, jonka nimi on ”Luonto lähelläsi”.

Maalauksissa esiintyy lintuja ja muita eläimiä, joita Kaisa on tarkkaillut omassa pihapiirissään ja lähiluonnossa.

– Sain inspiraation näihin värikylläisiin ja sadunomaisiin teoksiin keskellä synkintä talvea eräänä iltana juuri ennen nukahtamistani, kun kaipasin ympärilleni värejä ja lintujen laulua. Heti seuraavana päivänä aloin luonnostella taulujen aiheita. Koko talvi ja kevät kuluivat nopeasti maalatessa, Sillanpää kertoo.

Öljyväreillä maalaamisen hän aloitti jo 80-luvulla. Hän on käynyt useita taidekursseja; ensimmäiselle kuvataidekurssilleen hän meni vuonna 1987.

– Olen osallistunut muun muassa Varsinais-Suomen kansanopiston järjestämälle kuvituskurssille. Opettajiani vuosien varrella ovat olleet esimerkiksi kuvanveistäjä Raimo Äijälä, taidemaalari Matti Koskelin, kuvittaja Stewart Gray, taidegraafikot Irene Nyholm, Kaisa Puustak ja Herald Eelma, Sillanpää luettelee.

Monipuolista tekemistäKaisa kertoo piirtäneensä koko ikänsä. Hän on myös aina tehnyt käsillä kaikkea mahdollista.

– Aiheina ovat useimmiten luonto, eläimet ja ihmiset. Olen tehnyt myös tilauksesta muotokuvia sekä ihmisistä että lemmikeistä. Pidän siitä, että voin tehdä monipuolisesti kaikkea luovaa ja haastaa itseäni.

Kaisan töitä – maalauksia, grafiikkaa ja nukkeja – on ollut esillä aiemminkin, esimerkiksi Naantalin seudun taideyhdistyksen ja Sauvon Käsien yhteisnäyttelyissä.

– Omia näyttelyitä olen pitänyt muun muassa Salossa Sinisessä talossa ja Turussa Galleria Reginassa.

Näyttelytoiminnassa on tosin takana pitkä tauko, ja useiden vuosien tauko oli maalaamisessakin.

– Maalaaminen tuntuu taas oikein kivalta. Maalaan nykyään eniten akryyliväreillä, ja kaikki Tuorlan majatalon ”Luonto lähelläsi” -näyttelyn työtkin olen maalannut juuri akryyliväreillä.

Muun taiteen ohessa Kaisa on vuosien mittaan valmistanut myös taidenukkeja reilut 200 kappaletta.

– Olen tehnyt myös kymmeniä näköisnukkeja tilauksesta. Lisäksi olen valmistanut esimerkiksi Sauvon museolle Sauvon pitäjäpukuun puettuja yksilöllisiä Miina-nukkeja ja Turun kaupunginteatterille William Shakespearen ja Buddy Hollyn. Nukeissa yhdistyvät kuvanveisto, maalaaminen ja ompeleminen, Kaisa sanoo.

Elokuvia ja ruokakirjojaMuu taiteen tekeminen jäi vähemmälle 2000-luvun alkupuolella, kun Kaisa innostui puolisonsa kanssa lyhytelokuvien tekemisestä. Kaitafilmille kuvatut lyhytelokuvat olivat varsin menestyksekkäistä. Pariskunnan lyhytelokuvia – Get A Life, Polttava piina, The Mystery of missing sink, 6m2, Al Dente, Nut Case, Ralli, Pulse of Life, Älä unta näe – on ollut esillä sekä kotimaisilla että ulkomaisilla elokuvafestivaaleilla, ja niitä on myös palkittu. Al Dente palkittiin parhaana elokuvana kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Makedoniassa 2006.

Lyhytelokuvien jälkeen kuvioihin tulivat ruokakirjat. Kirjoihin ideoitujen ruokien valokuvaamiseen osallistuvat molemmat, ja lisäksi niissä on Kaisan piirroksia ja yhdessä kirjassa hänen akryylimaalauksiaan.

Ruokakirjojen tekeminen on jo vuosia ollut Kaisan päätyö. Painovalmiina on tulevana syksynä ilmestyvä kirja aamu- ja välipaloista. Sitä seuraava, eli Kaisan seitsemäs ruokakirja on jo tekeillä, ja sen aiheena on leipä.

Tuorlan Majatalo ,Tuorlantie 1, Kaarina