Kalastuskisa kavereiden kesken

0
Rajalahti Cupin isät Kimmo Arvisto ja Aku Mattila. – Idea lähti siitä, kun kaverit kehuivat miten hyviä he ovat kalastamaan. Ajateltiin sitten katsoa ovatko jutut vain kalajuttuja vai ihan totta, Mattila kertoo.

SAUVO, KEMIÖNSAARI

Viikonloppuna kisattiin kolmannen kerran Rajalahti Cup, joka on paimiolaisten Kimmo Arviston ja Aku Mattilan luotsaama kalastuskisa.

– Idea lähti siitä, kun kaverit kehuivat miten hyviä he ovat kalastamaan. Ajateltiin sitten katsoa ovatko jutut vain kalajuttuja vai ihan totta, Mattila kertoo.

– Pieni kisa piristää kummasti, kun mukaan tulee lisää jännitystä, mutta ihan hyvän mielen kilpailu tämä on. Kaikki ovat tuttuja keskenään tai kaverin kavereita. Paimiolaisia ja sauvolaisia lähinnä, Arvisto jatkaa.

Kilpailun keskuksena toimi Ekniemen lomakylä Kemiönsaaressa, jossa kisaan kutsutut kokoontuivat kolmisen kertaa lauantain aikana. Kilpailu järjestettiin Rungonsalmen sillan sekä Angelniemen kirkon ja Ruonanlahden välisellä vesialueella ja siihen on syynsä.

– Tältä alueelta löytyy kelillä kuin kelillä apajia, Arvisto kehuu.

Mukana kisassa oli tänä vuonna 12 venekuntaa, jossa kussakin oli 3–4 jäsentä.

– Kolme on maksimi, mutta jos lahjoo tuomareita eli Arvistoa ja minua, niin voi saada sen neljännenkin mukaan, Mattila nauraa.

Ei totista touhuaAinakaan toistaiseksi miehet eivät ole tekemässä kilpailusta julkista.

– Mielessä on kyllä ollut Cup-luontoinen kolmen kerran osakilpailu. Yksi kisa keväällä, vaikka Peimarilla, toinen kesällä Paraisilla ja kolmas syksyllä näissä maisemissa, Arvisto paljastaa.

– Avoimiin kalastuskisoihin on kova tunku. Itsekin on osallistuttu kisaan, johon tuli kolmessa minuutissa 150 kilpailijaa. Sen vuoksi on pidetty tämä toistaiseksi kutsukilpailuna. Ei mene touhu niin totiseksi, Mattila jatkaa.

Naiset loistavat poissaolollaan, mutta järjestäjien mielestä se on yleinen ilmiö.

– Naisilla on isompi kynnys lähteä mukaan. Jos kisoissa on 150 venettä, niin maksimissaan viisi niistä on naisten, mutta ei tämä naisilta kielletty ole, kaksikko toteaa.

Vuosi naljailua tai kunniaaKaveriporukalla järjestetyissä kisoissa on silti säännöt, joiden ensimmäisen sääntö on, että kisajärjestäjät ovat aina oikeassa.

– Saaliiksi saa ilmoittaa kuusi kalaa eli kolme ahventa, kaksi haukea ja yhden kuhan. Kilpailun voiton ratkaisee edellä mainittujen kalojen yhteispituus. Kuhan kohdalla myös alamittaiset eli alle 42 senttiset kalat huomioidaan, mutta ne tulee vapauttaa välittömästi mittauksen ja kuvausten jälkeen, Mattila opastaa.

Kuten oikeissakin kalastuskisoista, myös paras pönötyskuva saaliin kanssa palkitaan.

– Kilpailun voittaja saa mainetta ja kunniaa. Jos voittaja tulee kaupassa vastaan, niin otetaan hattu pois päästä ja tehdään kunniaa. Sama juttu häviäjän kanssa, koko vuosi naljaillaan, Mattila toteaa.

Sää on asenne-

kysymysPaimiolainen Pekka Raunio on toista kertaa kisoissa ja muistelee katkerana, miten joutui työesteiden vuoksi jättämään viime vuonna kisat väliin.

– Tämä on hauskaa kalastelua ja on mukava tavata kavereita. Ei paljon parempaa ajanviettoa voisi olla, Raunio ylistää.

Kilpailupäivänä keli oli sateinen ja tuulinen, mutta keli on miesten mielestä asenne- ja pukeutumiskysymys.

– Mitä surkeampi keli, sen paremmin kalaa tulee, tietää turkulainen Jere Salminen, jolle kisat ovat jo kolmannet.

Osallistujatkin ovat sitä mieltä, että kisat ovat rennommat, jos ne säilyvät kutsukilpailuna.

– Voisi mennä totiseksi, jos olisivat julkiset kisat. Nyt tämä on tällaista rentoa kisailua kaveriporukalla, toteaa paimiolainen Hannu Hautala.

 

Rajalahti Cupin tulokset: Team Kalapuikko 325 cm, Team Vallikuha 298, Team Vastaisku 298, Grönholmin apajamatkat 265, FT Jääpulut 257, Pohjolan pölhöt 251, Kudotut sillit 215, Team Rutilus 176, FT Japin Browniet 130, FT PasKa 91, Team Kalapulla 48, AmoFish 0