Lomautukset ovat keventymässä

0
Arkistokuva rekrymessuilta.

PAIMIO, SAUVO, KAARINA

Lomautettujen määrä väheni Varsinais-Suomessa kesäkuun aikana, mutta työllisyystilastojen kokonaiskuva rumeni silti.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli kesäkuun lopussa 34 700 työtöntä työnhakijaa. Kesäkuun aikana työttömien määrä yleensä kasvaa – nyt se poikkeuksellisesti väheni 600 henkilöllä merkittävän lomautettujen määrän laskun myötä. Viime vuoden kesäkuusta työttömien määrä kasvoi 13 500 henkilöllä (64%). Koko maassa työttömien määrä kasvoi samaa tahtia (64%). Niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassakin työttömien määrän kasvu oli pääosin lomautettujen määrän kasvua. Lomautettujen määrä olikin kesäkuun lopussa moninkertainen vuotta aiempaan verrattuna, vaikka se oli alentunut viikko viikolta kesäkuun ajan.

Maakunnassa paremmin kuin maassa


Työttömien osuus työvoimasta oli kesäkuun lopussa Varsinais-Suomessa 15,2 % eli 5,9 %-yksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Näin Varsinais-Suomessa työttömyysaste on pienempi kuin koko maassa (15,8 %).

Työttömien määrä kasvoi rajusti vuoden takaisesta kaikkien ELY-keskusten alueilla. Näin myös Varsinais-Suomen seutukunnissa. Hitaimmin työttömien määrä kasvoi Salon seuduilla (49 %) – voimakkainta kasvu oli Vakka-Suomessa (109%). Vakka-Suomi ja Turunmaa kuuluvat koko maan pienimpien työttömyysprosenttien seutukuntien TOP5:een. Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin vuosi sitten, samalla kun määrä kasvoi lievästi kesäkuun aikana – nyt jo neljäntenä kuukautena peräkkäin.

Heinäkuun aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä kasvavat – välttämättä näin ei tapahdu kuluvana vuonna.