Maailman arvoituksellisin kala

0

Kesän mielenkiintoisin lukuelämys oli ruotsalaisen toimittajan, Patrik Svenssonin, tietokirja ”Ankeriaan testamentti”. Kirja kertoo ankeriastutkimuksesta Aristoteleen ajasta nykypäivään saakka. Euroopan ankeriaat syntyvät Sargassomerellä Atlantilla. Alussa ne ovat pieniä, pajunlehden kaltaisia toukkamaisia otuksia. Toukkana ne kulkeutuvat Golfvirran mukana tuhansia kilometrejä kohti Euroopan rannikkoa. Matka voi kestää jopa kuusi vuotta. Matkan aikana ne kasvavat ja muuttuvat 6-7 sentin mittaisiksi lasiankeriaiksi.

Euroopan rannikolla ne nousevat vesistöihin ja sopeutuvat makeaan veteen. Siellä ne tekevät jälleen muodonmuutoksen, muuttuvat kelta-ankeriaiksi ja etsivät paikan, johon asettua. Ne voivat elää samassa paikassa jopa 50 vuotta. Kun niille tulee aika lisääntyä, ne lähtevät vaeltamaan takaisin Sargassomerelle ja muuttuvat hopea-ankeriaiksi. Tutkijoita askarruttaa, mistä ankerias tietää, mikä reitti johdattaa sen takaisin synnyinseudulleen. Miten se löytää kotiin?

Tutkimustiedon lisäksi kirja on pohdiskeleva ja filosofinen:

”…aika on epäluotettava kumppani ja että riippumatta siitä, kuinka hitaasti sekunnit kuluvat, elämä on hetkessä ohi: jokainen syntyy ja saa juurensa ja perintönsä ja tekee kaikkensa riistäytyäkseen vapaaksi siitä, mikä on ennalta määrätty, ja ehkä se onnistuukin, mutta pian joutuu huomaamaan, että on sittenkin pakko kulkea koko matka takaisin sinne mistä on tullut.” s. 173

Kirja on saanut minut pohtimaan omia muodonmuutoksiani ja miettimään, missä on oma Sargassomereni?

Merja Hyppönen

Kirjoittaja on Piikkiön ja Littoisten lähikirjastojen lähikirjastovastaava.